В Олександрії дали черговий старт на відродження вугільної галузі

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В Олександрії на Кіровоградщині сформували групу з напрацювання пропозицій щодо відродження буровугільної галузі. Зокрема – повернення до життя розрізу «Костянтинівський».

До складу групи ввійшли колишні керівники вугільних підприємств та спеціалісти галузі: Валерій Малоок, Василь Черній, Ігор Лавренов, Валерій Тригуб, Микола Безкровний, Олександр Бєлов, Михайло Орел, Володимир Григораш та інші. Очолює групу міський голова Олександрії Степан Цапюк.

Відбулося перше, організаційне, засідання групи. Наразі група очікує надходження на розгляд інвестиційних проектів. Цікаво, що після того, як галузь було фактично зруйновано, а розріз затоплено, навести лад в буровугільному комплексі з’явилося навіть більше бажаючих, ніж було раніше. Є сподівання, що після розгляду в ОДА, пропозиції вирушать до Кабміну.

Зокрема, бізнес-плани можуть подати ТОВ «Інвертекс-Олександрія ЛТД» (Костянтин Жеваго, Ігор Лавренов, Валерій Малоок), дніпропетровське ТОВ «Інтехпроект» (Олександр Бєлов, Микола Безкровний, Олексій Клименко), швейцарська фірма «Воднева енергетика» (Юрій Оршанський, Валерій Тригуб) і китайські інвестори. Назву останніх поки що чітко не озвучують, кажуть – китайських фірм може бути навіть кілька.

Про китайських бізнесменів – окрема мова. За словами Степана Цапюка, вони пропонують побудувати на базі Костянтинівського буровугільного розрізу теплову електростанцію на 3 енергоблоки потужністю у 370 МВатт кожний.

Попри наявність певних пропозицій та непростої ситуації, до інвесторів теж буде чимало вимог. Наприклад, міських горлова Олександрії заявив, що при відборі проектів він наполягатиме на двох вимогах. По-перше, виробничі процеси (технологічні лінії? – Ред.) повинні розташовуватися в Олександрії та Олександрійському районі. Друга вимога – обов’язково передбачити лінію з виробництва побутових брикетів. На думку Степана Цапюка, брикети матимуть попит у населення та установ соціальної сфери, де встановлені твердопаливні котли.

Прийом пропозицій від інвесторів триватиме до 8 грудня. При цьому детальних програм ніхто не вимагає. Достатньо короткого бізнес-плану, так би мовити – в якому інвестор вкаже алгоритм своїх дій.

Наприклад: за три роки відкачати технологічну воду з кар’єру, за два – побудувати теплоелектростанцію, а через п’ять – видобувати 1,5 мільйона тонн вугілля на рік та виробляти певну кількість тепла, електроенергії, брикетів – кажуть в робочій групі.

Нагадаємо, що тему підняли в облдержадміністрації два тижні тому. Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко зібрав нараду, на якій констатував, що питання промислового видобутку бурого вугілля знову набуває актуальності. Особливо, враховуючі події на Сході України, де під контролем сепаратистів та російських окупантів залишилися до 70% вугільних шахт, а отже загострилося питання щодо забезпечення енергоносіями електростанцій, котелень та жителів.

Ще одна проблема, яку хочуть вирішити таким чином – величезна заборгованість підприємств буровугільної галузі перед своїми працівниками. За словами радника голови облдержадміністрації Віктора Серпокрилова, вона становить близько 75% усієї заборгованості підприємств області. Тож перший крок, який хочуть побачити від майбутнього інвестора – виконання соціальних зобов’язань перед працівниками підприємства, зокрема, виплати їм боргів із зарплати.

До відома. Керуючий санацією ПРАТ «Енерговугілля» Ігор Лавренов повідомляє, що за попередніми оцінками зарубіжних експертів, запаси бурого вугілля на Костянтинівському буровугільному розрізі становлять близько 42 млн. тонн.

За всіх оптимістичних прогнозів до промислової розробки розрізу можна буде приступити лише через п’ять років, видобуваючи щорічно до 1 млн. тонн вугілля.

Петро МЕЛЬНИК для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар