Хто наведе лад в Держземагентстві?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Учора у Кіровограді в обласному управлінні Держземагентства України пікетували, шукали неіснуючі листи, розбиралися з посадовими обов’язками працівників і погрожували викинути з вікна бухгалтера.

А почалося все досить спокійно: представники профспілки «Трудова солідарність» і молодики в камуфляжах і шкірянках, які супроводжували профспілчан і називали себе борцями за права робітників, влаштували мирний пікет біля обласного Держземагентства.

Разом з ними під стіни держструктури прийшли двоє працівників Новомиргородського районного відділу Держземагентства (Ольга Добровольська та Аліна Дубина), проблеми яких, по суті, і стали причиною організації пікету.

Усі разом учасники, розгорнувши плакати з гаслами на підтримку прав робітників, вимагали від Держземагентства вирішити кадрові та фінансові питання щодо Новомиргородського районного відділення.

Так активісти стверджували, що працівникам Новомиргородського відділу вже більше року недоплачують значні суми: нараховують одну зарплатню, а видають в рази меншу. А ще порушують їхні трудові права. Зокрема, Аліна Дубина переконувала, що її незаконно звільнили з роботи «заднім» числом.

Щоб з’ясувати суть проблеми і по можливості вирішити її, керівництво Держземагентства запросило пікетувальників за стіл переговорів.

Як виявилося в процесі обговорення, А. Дубина була оформлена на роботу на підставі трудового договору у вересні 2013 року на декретне місце. По закінченні терміну дії договору (через рік) вона ще тиждень ходила на роботу, адже не була повідомлена про те, що договір припинив дію. Та й сама вона в керівника про це не поцікавилась, адже дату закінчення договору явно знала – під документом є її підпис.

Аліна Дубина ж запевняє, що свій трудовий договір вона отримала нібито аж через рік після його укладання, а доти – не бачила. Стверджує, що ніяких підписів не ставила, хоча вона працювала і отримувала гроші за роботу. В трудовій книжці робітниці теж ніяких записів про працевлаштування немає. Та й заяву при влаштуванні на роботу, запевняє вона, теж не писала.

Найцікавішою в цьому є сама процедура вступу на державну службу по «трудовому договору», адже чинним законодавством (Законом України «Про державну службу») передбачено проходження конкурсного відбору та спецперевірки. Саме під час цих процедур і мало б бути здійснено перевірку відповідності особи вимогам до тієї чи іншої посади. Яким чином було прийнято на роботу працівника в обхід усіх передбачених законом процедур, тим більше без відповідної освіти (студентку, яка ще не має диплому) залишається таємницею.

Більш того, виявилось, що вона оформлена на посаду, якої навіть немає в штатному розписі. На питання «ким ви працюєте?», вона відповіла: «працюю згідно трудового договору, виконую обов’язки… ну, кадри».

Досить дивними є такі відповіді від фахівця, на якого згідно посадових обов’язків (чи то вимог договору) покладена функція ведення кадрової роботи у відділі Держземагентства, та ще й додатково призначено працювати юрисконсультом.

Чи є в усьому цьому провина керівництва відділу? Цілком ймовірно, що є – хоча б в плані недогляду.

І після з’ясування цих фактів, А.Дубина та «Трудова солідарність» вимагали поновити на посаді Аліну та звільнити заступника начальника Новомиргородського відділу Держземагентства за «невідповідність займаній посаді».

Врешті начальник відділу кадрової політики Головного управління Держземагентства в області Інна Осьмачко поцікавилася в колеги з Новомиргорода, чому вона, як кадровик, при оформлені на роботу не ознайомилася зі своєю посадовою інструкцією і не забила на сполох в той момент, коли їй запропонували таке дивне працевлаштування.

Як пояснила А.Дубина, вона не зверталася до начальника, бо дівчину, яка про це насмілилась спитати, просто звільнили з роботи. А чому Аліна чи та «незаконно звільнена» дівчина не звернулися за роз’ясненням в обласне управління – вони й самі не знають.

Головний спеціаліст Новомиргородського відділу Ольга Добровольська, підтримуючи колегу, зазначила: всі працівники живуть у постійному страху перед в.о. директора, яка їх просто тероризує. От хоча б дала і Аліні, і Ользі догани. Аліні, як виявилося під час розмови, перепало по-справі – за незаповнені журнали. Ольга запевняє, що постраждала несправедливо: ймовірно через якусь особисту неприязнь, бо іншим працівникам доган не дають, а в неї вже дві.

Окрім цього, Ольга Добровольська повідомила, що працівникам Новомиргородського відділу, які працевлаштовані на основі трудового договору, запис про стаж до трудової книжки дійсно не заносився. Не робити цього їм нібито сказали в обласному Держземагентстві. Але хто саме і коли сказав – вона не пам’ятає.

Також О.Добровольська висловила думку про можливе упереджене ставлення обласного управління до неї (Ольги). Запевняє: звідси до лікарні (РТМО „Новомиргородське”), де вона перебуває на обліку, надійшов лист з проханням підтвердити, що Добровольська нині дійсно хвора і перебуває на лікарняному.

Після колективного пошуку листа в базі Держземагентства, виявилося, що такий запит не відсилався. До речі, жінка листа теж не бачила – тільки чула про нього в лікарні.

Врешті, скарги і проблеми новомиргородців і профспілчан залишилися не вирішеними. Адже ще на самому початку зустрічі керівництво Держземагентства пояснило їм: питання про працевлаштування і звільнення, а також нарахування і виплата зарплатні в районах не входять до компетенції обласного управління.

Ніби дійшовши згоди, обидві сторони вирішили, що крапку в питанні діяльності Новомиргородського відділу поставить перевірка з центрального (київського) управління, яка, незабаром має приїхати на Кіровоградщину. До речі, про приїзд перевіряючих в.о. начальника Держземагентства дізналася під час переговорів від керівника «Трудової солідарності», а не від свого безпосереднього керівництва з Києва. При цьому одразу ж погодилася надати всі необхідні матеріали, для забезпечення їхньої діяльності.

Проте, коли аргументи активістів закінчилися, а начальник Держземагентства погодилася провести перевірку, на що, зрозуміло, потрібен певний час, активісти вирішили, що результати їм потрібні негайно. Врешті вони просто перейшли на особисті образи.

Так мирний пікет профспілчан закінчився тим, що їхні представники в шкірянках і камуфляжах пообіцяли «все показати», «навести порядок» і «викинути з вікна» одного з працівників агентства, що було зафіксовано правоохоронцями.

Тож залишається лише сподіватися, що обіцяна перевірка з Києва таки наведе лад на Новомиргородщині і дасть всі відповіді на питання як пікетувальників, так і керівників обласного управління.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар