У Кіровоградському кардіодиспансері рятують пацієнтів із діагнозом – ампутація

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У Кіровоградському обласному кардіологічному диспансеру завдяки сучасному ангіографу, який з’явився в закладі не так давно, медики виконують ряд життєвонеобхідних операцій. Хірурги почали рятувати безнадійних пацієнтів, яким показана ампутація ніг.

Фахвіці відзначають, що периферична артеріальна хвороба – це хронічне захворювання, яке виникає в результаті звуження й блокування артерій, що постачають кров’ю, збагаченої киснем, різні органи – ноги, живіт, таз, руки і шию.

Причиною хвороби є накопичення зайвого холестерину, кальцію та інших речовин (бляшок) на внутрішніх стінках артерій, особливо на тих, які постачають ноги. При периферичному артеріальному захворюванні артерії звужуються, скорочуючи потік крові в різні частини тіла. Коли артерія на нозі звужується, м’язи ніг не достатньо забезпечуються кров’ю, особливо під час фізичної активності. Коли м’язи знаходяться у стані відпочинку, постачання кров’ю може бути нормальним.

«Ми проходимо спеціальним провідником до необхідних артерій, розширяємо балончиком і таким чином здійснюємо оперативне втручання», – пояснює процедуру завідуючий блоком рентгенендоваскулярних методів діагностики і лікування Кіровоградського обласного кардіологічного диспансеру Віталій Крошка.

Ця методика надзвичайно корисна, оскільки таким чином можна врятувати ноги безнадійним пацієнтам, наголошують медики.

«У багатьох випадках хірурги не беруться оперувати пацієнтів, а кажуть приходити тоді, коли ногу вже потрібно ампутувати. Ми ж таких пацієнтів беремо. Таким чином ми відтерміновуємо момент ампутації ноги. Тобто ми робимо так, що пацієнт – рік-два ходить ще на своїй нозі. А максимальний результат – коли пацієнту взагалі не треба відрізати ногу. Тому що ми в необхідний момент дали приток крові, перерозподілили потоки крові. Таким чином нозі починає вистачати тієї крові, що протікає і вона в такому стані зберігається», – розповідає про переваги методу Віталій Крошка.

Загалом медик каже, що в кардіологічному диспансері такий метод почали практикувати не так давно, та й в самому світі він практикується всього лише десять років.

– Узагалі в світі він поширений десять років. Ми його тільки зараз почали практикувати. Ще років п’ять тому про цей метод мало хто чув. Те, що ми почали робити в себе – це великий показник. В України не в усіх областях роблять подібні операції, – уточнює медик обласного кардіодиспансеру, наголошуючи на тому, що вже є пацієнти, яким вдалося зберегти нижні кінцівки.

Наталя Чайка для «Першої електронної газети».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар