На Кіровоградщині відсвяткували 240-річчя поселення болгар (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У Вільшанці відсвяткували 240-річчя з часу переселення болгар на територію району та утворення самого селища. Урочисті заходи приурочили до Дня незалежності Болгарії.

На свято, організоване Кіровоградською обласною організацією «Об’єднання болгар «Нашитє хора» приїхало багато гостей не лише з України, а й з-за кордону. Серед них – президент Асамблеї болгар України, головний редактор газети «Роден край» Дора Костова, голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко. Взяли участь у святкових заходах і голова Вільшанської РДА Ярослав Кіров та отець Іоанн, протоієрей храму Івана Милостивого у Вільшанці.

Місцеві жителі приготувалися до свята дуже старанно та відповідально – повідомляє кореспондент Першої електронної газети. Виставка малюнків, книг, одягу та керамічних виробів та екскурсія пам’ятними місцями Вільшанки (до дерев’яної криниці в центрі селища, до пам’ятників засновникам болгарського селища на берегах річки Вільшана у 1774 році та визначному болгарському громадському діячу, поетові Христо Ботєву) організована активісткою Вільшанської болгарської общини «Алфатар» Оленою Степаненко, екскурсія залами єдиного в нашій державі районного українсько-болгарського краєзнавчого музею імені Івана Гуржоса – далеко не повний перелік усіх заходів святкування.

З ексклюзивними експонатами – речами переселенців із болгарських поселень Алфатар, Відріно та Добруджа тристолітньої давнини гостей знайомила директор закладу Надія Фудар. Експозиції вражали приїжджих, адже унікальна культура алфатарських болгар, представлена в музеї, у самій Болгарії не збереглась. В домівках утікачів, які переїхали на українські землі, оселились болгари з іншого регіону, з іншою самобутністю.

Опісля урочистої частини відбулося засідання тематичного круглого столу під головуванням Сергія Осадчого.

Завершилося свято традиційними частуваннями гостей Вільшанщини стравами національної болгарської кухні, приготовленими найкращими господинями-болгарками району.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар