Кубок президента ФК «Зірка» Максима Березкіна: ідея виникнення та підсумки турніру (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

3-4 червня в Кіровограді відбувся розіграш Кубка президента ФК «Зірка» Максима Березкіна серед юнаків 2002-2003 років народження. Дані змагання проводилися на футбольному майданчику стадіону «Зірка». Як виникла ідея проведення Кубка президента ФК «Зірка» Максима Березкіна та про його підсумки, а також про подальші плани Академії ФК «Зірка», кореспонденту Першої електронної розповів керівник програми розвитку молодіжного футболу ФК «Зірка» Вадим Всеволодович Даренко.

–  Як виникла ідея проведення Кубка президента ФК «Зірка» Максима Березкіна серед юнаків 2002-2003 років народження?
– Раніше проводилися декілька дитячих турнірів. Був досить важливий турнір Третьякова. Це було ще в 90-х роках минулого століття. На початку нинішнього століття вони зникли з полу зору. Чому? Тому що не було матеріальної бази, де їх проводити. У зв’язку з тим, що нове керівництво ФК «Зірка» в особі Максима Станіславовича Березкіна перш за все, що взялося, це створення основи футбольного клубу. Основа футбольного клубу – це матеріально-спортивна база та кадри; база дітей, звідки мають виховуватися кіровоградські футболісти, які мають поповнювати «Зірку» і збірні України різного віку.

Якщо подивитися на історію кіровоградського футболу, то наша алея слави є достатньо наповненою. Не в кожному клубі Прем’єр-Ліги є вихованці такого рівня, яких знають не лише на Україні, а й закордоном. Була втрачена традиція виховання наших юних футболістів. І керівництво клубу підняло це питання. Забажало створити умови для розвитку дитячо-юнацького футболу в Кіровограді та відновити ті славні традиції нашого футболу.

Виникла ідея відновити дитячі турніри, щоб життя «ожило» знову на стадіоні «Зірка», щоб щебетали дитячі голоси. З першого чого розпочало керівництво ФК «Зірка» так це створення дитячо-юнацької спортивної школи і Академії, та створення матеріальної бази. В даному випадку це будівництво футбольного майданчику розмірами 70м х30 м. Будується запасне футбольне поле стандартних розмірів. Після будівництва футбольного майданчику керівництво клубу і Академії разом з батьківським комітетом вирішили відновити дитячий турнір. Нагадаю, що 1 червня день народження президента нашого футбольного клубу, який співпадає з Міжнародним днем захисту дітей. То по бажанню багатьох представників нашого батьківського комітету та зі згоди керівництва футбольного клубу прийняли рішення створити турнір на Кубок президента ФК «Зірка» Максима Березкіна. Він саме почав відродження славної футбольної школи «Зірка», яка підготувала чимало відомих футболістів. Ось так виникла дана ідея.

У зв’язку з тим, що у нашій Академії працює шість вікових груп, то вирішили що турнір проводитиметься більш маленьких футболістів, а саме дітей 2002 року народження. І ще відзначу, що до 30 травня відбуваються заняття і не так просто тоді провести змагання. Зазвичай турніри проводяться під час канікул. Так як навчальний рік завершився 30 травня, а вже у середині червня діти йдуть на канікули і розїджаються на відпочинок, то вибрали саме початок червня. Ми із командами з інших міст погодити найбільш зручну дату приїзду на змагання. Вони назвали 3-4 червня.

Участь брали три команди з Кіровограду та три з Черкаської області. Запрошували команди з інших міст України?
Запрошували з Кременчука і Кривого Рогу. Дали добро на участь ДЮСШ-11 міста Одеса, але в останній момент у зв’язку з останніми подіями, які відбуваються в нашій країні, відмовилися. Це перший розіграш Кубка. Він у нас буде традиційним. Можливо ми збільшимо кількість учасників. Наладиться ситуація в країні і наступного року у нас буде більш представницький турнір.

Як оціните рівень команд першого Кубка президента ФК «Зірка» Максима Березкіна?
– Команди з Черкас досить сильні. Старші футболісти їх шкіл виступають у вищій лізі ДЮФЛУ. Поповнення дітей в них йде з команд меншого віку, то ж їх рівень досить високий. Ми заодно оцінуємо силу суперника та потенціал їх гравців. До речі, в нашій Академії вікової групи 1999 року народження навчається два футболісти з Лебедина, де хороша футбольна школа. Ми запросили на турнір команди КДЮСШ-2» (Кіровоград), так як у нас є договір про співпрацю з ними, для того, щоб переглянути всі резерви кіровоградського дитячого футболу.

Перш за все хочу відзначити, що ми провели змагання на достатньо хорошому рівні в плані організації. Були хороші відзиви від приїжджих команд, які відзначили не тільки організацію, але й кваліфіковане суддівство. Що стосується виступу нашої команди «Зірка» (U-12), то краще оцінити гру може її наставник Дмитро Кононченко. Я вважаю, що виступили достойно. Нам потрібно об’єктивно оцінити силу своєї команди. Тоді буде видно недоліки, буде видно над чим потрібно працювати. Хоча, скажу, що на стадії групового етапу «Зірка» (U-12) перемогла «Дніпро-80» з рахунком 7:3.

У фіналі володіли перевагою, але пропущений швидкий м’яч та індивідуальна помилка призвела до поразки від «Дніпра-80». Були моменти, не забили пенальті. Був не наш день. Головне, що ми побачили ті недоліки, які варто виправляти. Нам цікаво порівняти рівень гри нашої команди з рівнем гри команд, які грають у вищій лізі, адже ми маємо чималі шанси підвищитися у класі. Нам потрібно готуватися і над цим потрібно працювати, щоб виступити достойно у лізі, де грають кращі команди.

Цього року Академія ФК «Зірка» планує проведення ще дитячих турнірів?
– В цьому році будемо проводити турнір Андрія Куценка. Ми хочемо відновити турнір Віктора Михайловича Третьякова. Ми його відновимо обов’язково. Будемо проводити турніри як на маленьких майданчиках для менших вікових груп, так і на запасному стандартному полі для старших юних футболістів. Президент ФК «Зірка» Максим Станіславович Березкін йде нам на зустріч щодо розвитку дитячо-юнацького футболу. Від нас, тренерів, та від батьків за це йому велика подяка.

Фото сайту fczirka.com.ua

Поширити:

Залишити коментар:

коментар