Великі міста можуть починати приєднувати села без виборів

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© zmist.pl.ua

4 травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення (законопроект №6466). Закон набрав чинності, тож великі міста можуть починати приєднувати села за спрощеною процедурою – без проведення виборів.

Інформує Перша електронна газета із посиланням на decentralization.gov.ua.

Закон дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів.

«Нарешті міста обласного значення можуть очолити процес створення спроможних громад. Політичні і економічні вигоди від приєднання очевидні і для міст, і для сусідніх селищ та сіл. До того ж, рішення громади приймають, як і раніше, добровільно. Вважаю, що не скористаються цим механізмом хіба що ті, хто не розуміє користі від об’єднання для розвитку території і поліпшення якості послуг мешканцям. Розраховуємо, що роз’яснювальну роботу в громадах очолить Асоціація міст України, членами якої, зокрема, є усі міста обласного значення», – прокоментував прийняття закону перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода.

У прикінцевих положеннях до закону зазначається, що в дію він вступає з 1 травня 2018 року.

Нагадаємо, нагадаємо, закон входив до переліку важливих для продовження децентралізації законопроектів і був прийнятий Верховною Радою України 3 квітня 2018 року.

Нагадаємо також, з 187 міст обласного значення лише три офіційно стали об’єднаними громадами ще напередодні виборів 2015-го. На Кіровоградщині немає жодного міста, яке мало би статус ОТГ. Небажання знову йти на вибори – один із аргументів, які гальмують децентралізацію на рівні великих міст. Днями Верховна Рада України прийняла закон про надання містам обласного значення статусу ОТГ під час добровільного об’єднання із навколишніми селами. Як спрощення механізму вплине на темпи децентралізації в області та чи перестануть села бути “тягарем” для міст Перша електронна газета запитала у Кіровоградському Центрі розвитку місцевого самоврядування.

Великі міста в децентралізації, або Що змінить новий механізм приєднання

Поширити:

Залишити коментар:

коментар