Світило європейської хірургії — у Кіровограді

Шанований у колі європейських онкохірургів фахівець Жильбер Коен Алоро провів дві операції на базі Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру.

Як розповів кореспонденту Першої електронної головний лікар ООД Костянтин Яриніч, ці операції стали унікальним майстер-класом для кіровоградських хірургів.

Візит хірурга такого рівня до Кіровограда став можливим завдяки тісній дружбі Костянтина Яриніча з президентом і засновником благодійного фонду АІСМ Франція-Україна Кристіаном Каррером. За підтримки фонду вийшли дві книги, присвячені питанням онкології, у співавторстві Каррера та Яриніча. Наступним кроком співпраці між лікарями-онкологами стала згода Жильбера Коен Алоро, який є координатором фонду АIСМ в одному з регіонів Франції, відвідати Кіровоград і поділитися своєю майстерністю з кіровоградськими колегами.

«Яким би фахівцем високого класу не був хірург, він повинен продовжувати навчатися й самовдосконалюватися все життя. Якщо лікар каже, що він вже знає й уміє все – не йдіть до такого лікаря. Це означає, що він або ж зупинився у своєму професійному розвитку, або ж його охопила пиха. Й перше, й друге – тупиковий шлях для лікаря. Тому зустріч з таким хірургом, а тим паче, можливість не лише поспілкуватися, а й спільно попрацювати – це унікальна подія. В усьому світі лікарі інтегровані у світову спільноту своїх колег. Вони можуть відвідувати різноманітні професійні заході – з’їзди, конгреси, конференції, майстер-класи. Це дає їм змогу рости професійно. В Україні, де у лікаря зарплатня 2-3 тисячі гривень, з цим є певні проблеми. Професійне навчання просто стає просто недоступним. Скажімо, майстер-клас від такого фахівця, як Жильбер, коштує близько 700-800 євро. Якщо додати до цього ще й витрати на переліт і проживання, це просто нереально для українського хірурга», – розповідає Костянтин Володимирович.

Втім, все не так песимістично. Принаймні, щодо можливості побачити наочно майстерність маестро зі скальпелем – Жильбера Коен Алоро – і навіть попрацювати з ним в одній операційній. Хірурги нашого онкодиспансеру отримали таку можливість. Крім того, хірурги з інших мед закладів області могли спостерігати за ходом операції на великому екрані.

Жильбер Коен Алоро провів у Кіровограді дві операції. Принцип відбору пацієнтів на цей унікальний захід був простий і логічний. З усіх пацієнтів відібрали найскладніші випадки. В одному з них йшлося про відновлюючи хірургію в області мамології, в іншому – була проведена складна операція на кишківнику.

Варто відзначити, що у Європі немає вузької спеціалізації лікарів-онкологів, тому хірург може проводити операцію на будь-якому органі.

«У першої пацієнтки позаду вже три операції. Вони були не зовсім вдалими, крім того, є особливості організму пацієнтки… Як би там не було, але в українських клініках і центрах робити їй наступну операцію вже просто відмовлялися», – пояснює Костянтин Яриніч.

Не будемо вдаватися у деталі хірургічних операцій, адже ми, далекі від медицини люди, маємо свій категоричний вимір оцінювання проведеною хірургом роботи – добре і погано. А коментар Жильбера, даний після операції, засвідчив перше. Операція пройшла успішно й тепер пацієнтка може поступово морально і фізично готуватися до наступної.

Її стан потребує багатоетапного втручання лікарів. Француз готовий приїхати через чотири-пять місяців і довести справу до кінця. Разом з тим він відзначив, що в разі, якщо щось завадить йому відвідати Україну черговий раз, за пацієнтку він спокійний, мовляв, кіровоградські хірурги цілком зможуть впоратися й самі. Таке враження залишилось у нього після операцій, проведених спільно з асистентами, чиї прізвища вже давно стали знаковими для кіровоградської хірургії, – завідуючою мамологічним відділенням онкодиспансеру Ганною Богатир та заслуженим лікарем України, завідуючим проктологічним відділенням обласного онкодиспансеру Олексієм Чалим.

«Треба визнати, що різниця між тим, як працює світило європейської онкохірургії і наші лікарі-хірурги, – у деталях. Скажімо, вони спочатку роблять А, а потім Б, а ми – навпаки. Але навіть наочно побачити ці деталі й самим інтерактивно вивчити інший підхід – це дуже цінний досвід. Інший не менш цінний момент – враження Жильбера від співпраці з нашими хірургами. Він дав рекомендації щодо постопераційного лікування пацієнтів і зі спокійним серцем залишає їх. Він впевнився у тому, що рівень підготовки наших хірургів повністю дозволяє їм самим проводити такі операції», – не приховує задоволення від оцінки Жильбера Костянтин Яриніч.

Тож наостанку лише побажаємо здоров’я і якнайшвидшого одужання усім, хто зараз нездужає, а також здоров’я і наснаги лікарям, які не зупиняються на переконанні, що вони вже все осягнули у своїй професії.

Ірина Нетреба, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар