На Кіровоградщині назріває соціальний бунт

У Помічній (Добровеличківський район) назріває соціальний бунт – 124 працівники (з них – 22 лікарі) КЗ «Помічнянська лікарня» можуть залишитися без роботи, оскільки влада всіх рівнів не може визначити, хто буде фінансувати даний медичний заклад. Відповідно, грошей, щоб забезпечити роботу закладу у 2016 році, у лікарні немає. А треба дуже пристойна сума – 6 млн грн.

«На даний момент ми обслуговуємо 9124 пацієнта міста Помічна. Плюс жителі тих сіл, які звертаються до нас за допомогою та на планові перевірки. У нас 124 особи персоналу, які найближчим часом можуть лишитися без роботи, оскільки коштів спецфонду у нас лишилося на два місяці. І якщо за цей час питання з лікарнею не вирішиться, буде великий соціальний вибух, – розповідає головний лікар КЗ «Помічнянська лікарня» Ігор Рудий. – Люди, які звикли приходити до нас за допомогою, обурені, адже до найближчої лікарні треба їхати 25 км по бездоріжжю. Упродовж минулого року швидка допомога до ЦРЛ завезла 50 чоловік, а до нашої лікарні – 246. Крім того, є випадки, які потребують термінового втручання. У нас 4 тисячі людей, які працюють на залізниці.  А це фізичні травми, постійні ризики – їм потрібна якісна медична допомога».

Заступник департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олександр Скрипник говорить, що обласна влада фактично нічим допомогти не може, оскільки лікарня не перебуває у відомстві Кіровоградської облдержадміністрації.

Читайте також: На Кіровоградщині знову вирішуватимуть долю Помічнянської лікарні залізничників

«Рік тому на Кіровоградщині 5 відомчих закладів – 3 залізничні лікарні та 2 спеціалізовані медико-санітарні частини – були передані МОЗ та Мінінфраструктури України на фінансування місцевих бюджетів. 2015-ий рік був визначений як перехідний, щоб передати цілісні майнові комплекси територіальним громадам, які повинні будуть їх фінансувати у подальшому. «Помічнянську лікарню» взяло на баланс місто Помічна. Але місто районного значення не має повноважень створювати й утримувати власні медичні заклади, оскільки медична субвенція розподіляється на рівні району. У даному випадку – це Добровеличківський. Виходить так, що лікарня  працює, тільки невідомо за рахунок чого люди повинні отримувати заробітну плату, – пояснює заступник департаменту охорони здоров’я Кіровограської ОДА Олександр Скрипник. – Справа у тому, що міський голова Помічної ліквідував помічнянську лікарню і створив КЗ «Помічнянська лікарня». Виходить так, що було створено комунальний заклад, але фінансувати його немає кому».

Як пояснює Олександр Скрипник, у даній ситуації єдиний вихід – передати цілісний майновий комплекс «Помічнянська лікарня» у територіальну власність Добровеличкіського району. Тобто, зробити її структурним підрозділом центральної районної лікарні (ЦРЛ), щоб претендувати на медичну субвенцію.

«Але медична субвенція не була розрахована на помічнянську лікарню, тому потрібно знайти часткове дофінансування. Щось візьмуть із районного бюджету, а залишок суми міському голові доведеться шукати самостійно, якщо він хоче уникнути соціального вибуху, – пояснює Скрипник. – Адже утримання лікарні на рік обходиться майже у 6 млн грн. У Добровеличківському бюджеті таких грошей немає».

Читайте також: Помічнянська лікарня: закрити не можна залишити

У четвер, 14 січня, має відбутися сесія Добровеличківської райради, на якій власне і вирішиться доля лікарні – візьмуть депутати помічнянську лікарню на баланс району чи ні. Проте прогнози у будь-якому разі невтішні. Керівник апарату Добровеличківської райдержадміністрації Валентина Алєксєєва говорить, якщо навіть і вдасться зберегти лікарню – штат доведеться скоротити:

«Навіть якщо вдасться зробити помічнянську лікарню структурним підрозділом Добровеличківської ЦРЛ – половину штату доведеться скоротити. Ніхто не буде виділяти на них 6 мільйонів. Минулого року ми з ними по-братськи поділилися грішми, але все одно їм довелося поскорочувати частину штату (у 2015 році лікарня вже звільнила 127 працівників – ред.). Розумію, ми не можемо їх лишити без допомоги, але скоріш за все доведеться піти на вимушені жертви».

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар