На Кіровоградщині цивільних вчили виживати в умовах війни

Учора, 12 червня, у  с. Клинці Кіровоградського району, відбулося тренування-рейд з тактичної медицини та подолання кризових ситуацій при виході з зони бойових дій.


Організаторами заходу стали ЦОТП «Цитадель», КОМГО «Пробудження-Україна», Кіровоградська обласна асоціація кризових психологів (АКП) та Кіровоградська обласна федерація військово-спортивного хортингу України.

Семеро свідомих та небайдужих кіровоградців різного віку й професій (волонтери Червоного Хреста, студенти, працівники правоохоронних органів, волонтери АТО) протягом дня долали складну рейдову ділянку поблизу с. Клинці відстанню приблизно 15 км.

“За увесь час, що ми проводимо подібні заходи, це наше перше тренування з цивільними, – розповів один з організаторів Андрій Фоменко. – Ми їх вчили надавати екстренну медичну долікарську допомогу у польових умовах, долати кризові стани у екстремальних ситуаціях і взагалі, як себе поводити, якщо раптом опинилися на території бойових дій. До речі, один із інструктажів проводив військовий парамедик з позивним “Док” (поки що з питань безпеки його ім’я і прізвище ми не афішуємо)”.

За сценарієм тренування, активізація загонів розвідувально-диверсійних груп ворога у даному секторі, захоплення засобів комунікації, осередків органів самоврядування, МВС та силових відомств створює необхідність евакуації громадян з сектору загрози. Мобільні групи ворога заблокували маршрути пересування (дороги), створивши імпровізовані блокпости та проголосили створення неконституційних територіальних формувань. Загроза громадському населенню змушує групу цивільного населення до переміщення на територію підконтрольну офіційному державному устрою та військовим, правоохоронним силам держави.

За встановленими даними, отриманими організаторами евакуаційних заходів, напрямок маршруту блокує незначна група озброєних осіб у кількості та імпровізований блокпост на ділянці пересікання транспортних шляхів. Територію подолання, з оперативної інформації, може пересікати ділянка мінування шляхів сполучення диверсійними групами противника для запобігання введення державними збройними силами військової техніки. Зважаючи на не військову спеціалізацію групи, прийнято рішення прямого (за можливістю) переходу до встановленої точки місцевості. Оперативний збір членів групи забезпечив лише найбільш необхідними речами та незначною кількістю провізії, що встановлює необхідність швидкого подолання території та проходження її по встановленим координатам.

Читайте також: У Кіровограді страйкболісти штурмували готель

Позитивні сторони обраного напрямку – швидке пересування з мінімальним контактом зі збройними формуваннями ворога. Наявність медиків, військових у групі, часткова наявність спеціальної екіпіровки.
Негативні сторони – присутність однієї диверсійної групи в зоні проходження, наявність відкритих ділянок місцевості, наявність невстановленого мінування на ділянці переходу, непрофесійність групи цивільних, відсутність навичок військової підготовки.

За словами організаторів, учасники тренування мали змогу навчитися переходити імпровізоване мінне поле, долати небезпечні “розтяжки”, транспортувати  поранених і переправлятись через річку канатною дорогою, у моделюванні якої допомогли Ніл Плохов і скаутська організація «Royal-Rangers».

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар