У Кіровограді виявлено кліщів-переносників хвороби Лайма

Кліщі-переносники хвороби Лайма виявлені в Кіровограді в зеленій зоні поблизу обласного кардіодиспансеру. Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області.

Лабораторією особливо небезпечних інфекцій обласної держсанепідслужби поточного року досліджено на наявність збудника цієї хвороби понад 300 комах

Кліщі були зібрані в зелених зонах, зняті з тварин і доставлені в лабораторію практично з половини територій області. Позитивні результати на наявність борелій були виявлені в двох кліщів із зеленої зони поряд із обласним кардіодиспансером та в одного кліща, знятого з дівчини, яка приїхала з Одещини.

У зв’язку з цим держсанепідслужба звертає увагу населення на підвищення настороги щодо хвороби Лайма. Необхідно вживати всіх заходів, щоб запобігти потраплянню кліщів на одяг і тіло, їх укусам під час прогулянок на природі. В разі виявлення кліща під час періодичного само- та взаємоогляду його необхідно обережно видалити, щоб не пошкодити, місце укусу обробити йодом. Якщо самостійно видалити кліщ не вдалося, слід звернутися до лікаря. Щоб бути впевненим, що кліщ безпечний, його треба помістити в чистий скляний флакон на змочені водою шматок вати чи бинту, закрити кришкою і доставити для дослідження в лабораторію особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

Хвороба Лайма – це відносно нове захворювання в Україні. В нашій області воно вперше зафіксоване в 2004 році. Щорічно реєструється 5-7 випадків захворювання.

У 2014 році лабораторією особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» було досліджено 532 кліщі, у чотирьох з яких результат був позитивний. Ці кліщі були доставлені з території смт Петрового. У 2015 році досліджено 654 кліщі, позитивний результат виявився у чотирьох, з яких три були зібрані на території Кіровоградського міського саду, один – на території дендропарку в обласному центрі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар