Директор Інституту національної пам’яті: Для перейменування Кіровограда потрібна відвага

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Після голосування в четвер, 17 березня, за постанову №4084 Верховна Рада закрила свій гештальт щодо декомунізації назв населених пунктів в Україні загалом більш як на третину. “Народним депутатам бракує відваги наважитись на певні речі, які декому не подобаються”, – робить висновок голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович в Інтерв’ю “Новинарні”.

“Щодо Кіровограда, позиція Інституту принципова. Він не може бути перейменований у Єлисаветград, – наголосив  В’ятрович. – Тому що це назва, яка абсолютно асоціюється з російською імперською історією, з колоніальним минулим України. В теперішній ситуації було б дуже неприємно робити таке перейменування. Тим більше, що й дуже велика частина громадськості Кіровограда категорично проти цього”.

Директор Інституту національної пам’яті нагадав, що на даний час у Верховній Раді зареєстровано постанову, яка пройшла через комітет, про перейменування Кіровограда в Інгульськ. І ця назва — один із варіантів, запропонованих міською громадою, та погоджена Інститутом національної пам’яті.

“Крім того, зараз з’явилася нова постанова, яку вніс депутат Костянтин Яриніч, про перейменування міста вже не в Єлисаветград, а в Свято-Єлисавет. Ну, така дивна позиція… З одного боку, можна вітати, що це не про імператрицю Єлизавету, яка точно святою не була. Але з іншого боку, назва теж не дуже вдала, з огляду на минуле”, – відмітив В’ятрович.

Він запевнив: робитиме все можливе, щоб на кожному наступному засіданні Верховної Ради ці питання були розглянуті й нарешті була поставлена крапка.

“Я думаю, що народні депутати повинні знайти в собі достатньо відваги та взятися за перейменування тих населених пунктів, де місцеві громади не хочуть перейменування. Адже в цьому й полягає відвага політика – робити речі, потрібні для країни, навіть якщо вони комусь не подобаються. Тож я переконаний, що ми візьмемося і за великі міста, і Кіровоград також перейменуємо”. – підсумував  Володимир В’ятрович.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар