Кіровоградці розробили план порятунку річки і пропонують 2016-й оголосити роком Інгулу

Кіровоградський обласний осередок Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) разом з іншими громадськими організаціями та активістами підготував перелік заходів для збереження річки Інгул, що протікає у межах міста і є сильно забрудненою. Крім того активісти звернулися до голови Кіровоградської міської ради з пропозицією присвятити 2016 рік річці Інгул, поставивши це питання на найближчу сесію Кіровоградської міської ради та затвердивши цим рішенням перелік відповідних заходів.

«У зв’язку з тим, що з’явилося дуже багато інформації про те, що річка Інгул занедбана, що вона не є окрасою міста, ми звернулися до Кіровоградського міського голови Андрія Райковича з пропозицією оголосити 2016 рік роком річки Інгул. Ми аргументували свою пропозицію тим, що Інгул по суті виконав свою містоутворюючу функцію, оскільки більшість населених пунктів, особливо у степовій зоні, прив’язувались саме до річок. Саме тут спочатку була заснована фортеця, а потім вже утворилося місто.

Зараз ми чекаємо на реакцію міського голови стосовно реалізації цієї програми. На сесії міської ради ми почули, що Андрій Райкович не проти очищення річки, але ми хотіли б, щоб ці заходи реалізовувалися комплексно. Тобто, акцентувалася увага не лише на природоохоронних заходах, які взяла до уваги міська рада, а й на рекреаційно-туристичних – це брендинг річки та міста, це реалізація інноваційних проектів. Наприклад, створення місця активного відпочинку у парку «Козацький острів», проведення ряду туристичних експедицій.

Підсумком цих заходів має стати Всеукраїнська науково-практична конференцію з питань екології, географії, краєзнавства та рекреації Приінгулля з метою наукового висвітлення існуючих проблем регіону та напрацювання практичних рекомендацій щодо їх вирішення. Адже з точки зору статистики, річка Інгул займає 15-ту позицію за довжиною в Україні (це не остання позиція, в Україні знаходиться більше 200 річок), а за площею водозбірного басейну Інгул займає 4-ту позицію. Миколаїв п’є воду з Інгулу, а не з Буга, як багато хто вважає. Також у Миколаєві завод «Океан», який спускає морські кораблі на Інгул. Таким чином, виходить, що річка потерпає лише у Кіровограді, хоча й має для міста велике значення. Якщо подивитися на карту, то можна побачити, що річка ділить місто навпіл – протікає посередині. Щодня містяни проїжджають її кілька разів. Це своєрідний стрижень міста, тому наш обов’язок зробити її візиткою карткою Кіровограда», – говорить кандидат географічних наук, доцент географії та геоекології КДПУ ім. В. Винниченка, Президент обласної федерації спортивного туризму Олександр Колотуха.

Читайте також: Кіровоградський Інгул будуть рятувати від замулення

Комплексна програма порятунку Інгулу, розроблена кіровоградськими активістами.

Природоохоронні та екологічні заходи

1) Розробити та затвердити комплексну програму, спрямовану на врятування, відновлення та збереження Інгулу.

2) Провести екологічний аудит щодо дотримання вимог статей 87-90 Водного кодексу та статті 60 Земельного кодексу України, відповідно до яких вздовж річок, водосховищ встановлюються прибережні захисні смуги та водоохоронні зони, де забороняється: розорювання земель, садівництво та городництво; зберігання та застосування пестицидів і добрив; будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних); влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ; миття та обслуговування транспортних засобів і техніки. Навколо Інгулу та водосховищ на ньому такі смуги повинні становити 50 м від урізу води, вивчити можливості їх заліснення.

3) Завершити будівництво водорозвантажувального колектора ґрунтових вод та розчистити 20 колекторів зливової каналізації з облаштуванням приймальників мулу та дренажних колодязів.

4) Громадський контроль за реконструкцією перегороджувальної споруди на р. Інгул по вул. Михайлівській.

5) реконструкція зливової каналізації міста, скорочення скидів недостатньо очищених стічних вод у поверхневі водойми всіма джерелами скидів, у першу чергу об’єктами комунального господарства та промисловості.

6) Зменшити площу Лелеківського водосховища у літній період, спустити інвестиційно непривабливі ставки та водосховища у басейні Інгулу, що дозволить зменшити витрати води на випаровування, збільшить швидкість течії та водообмін річки, зменшить явища цвітіння води.

7) Виконання рекомендацій, які дозволять оптимізувати водний режим Інгулу, зменшити забруднення води та зрештою відновити річку, яку можна буде активно використовувати для рекреації та пропагування дбайливого ставлення до довкілля. Підприємства стимулювати до використання води у замкнутому циклі, будівництва та реконструкції очисних споруд.

1) Оголосити і провести конкурс інвестиційних проектів по благоустрою набережної Інгулу в центральній частині міста.

2) Створення парку активного відпочинку «Козацький острів» на базі сучасного парку ім. А.С. Пушкіна з обладнанням мотузкового парку, водної катамаранної траси, троллею через р. Інгул та інших форм активного відпочинку.

3) Провести туристсько-краєзнавчу експедицію по руслу Інгулу з метою укладання карти річки і прибережних територій, створення екологічного паспорту річки, визначення місць та зон відпочинку та рекреації

4) Провести туристсько-спортивну експедицію на байдарках від північної до південної околиці м. Кіровограда

5) Створити інформаційний туристський центр у форматі туристського клубу з метою розробки туристських та екскурсійних маршрутів, організації екскурсій, походів вихідного дня, спортивних походів долиною річки Інгул

6) Створити туристську карту міста на Інгулі та карту маршрутів туристських походів та екскурсій у приміській зоні.

Просвітницькі та інформаційні заходи

1) Постійна реклама та пропаганда року Інгулу та всіх передбачених цим проектом заходів у засобах масової інформації міста, області, країни.

2) Провести Всеукраїнську науково-практичну конференцію з питань екології, географії, краєзнавства та рекреації Приінгулля з метою наукового висвітлення існуючих проблем регіону та напрацювання практичних рекомендацій щодо їх вирішення.

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар