У міськраді погодили передпроектну пропозицію головного Собору Помісної Української церкви

Міська архітектурно-містобудівна рада попередньо погодила передпроектну пропозицію Кафедрального храму Української православної церкви Київського патріархату на Фортечних валах.

Про це йдеться на сайті міськради, повідомляє Перша електронна газета.

Із загальним виглядом майбутнього головного Собору Помісної Української церкви познайомив членів ради автор проекту – архітектор Григорій Литвин.

08e41cf0adf9a8310e178b5d0ab3c4a9.jpg

За його словами, храм буде спроектовано стилізованим під українське барокко. Висота Собору сягатиме 33 метрів, а головний хід буде облаштований з боку вулиці Ушакова. Нагадаємо, на території Фортечних валів учасники АТО встановили наріжний камінь майбутнього храму. До весни 2019 планують узгодити всі питання із документацією і розпочати будівництво.

4858efc5a0154a250bbe9cf12f312780.jpg

Процедура проектування і будівництва ускладнена тим, що територія Меморіального комплексу «Фортечні вали» у Кропивницькому є Пам’яткою культури Національного значення і погодження на зведення Собору у цьому місці має надати Міністерство культури України.

“Ми добре усвідомлюємо і розуміємо, що починаємо складний і важкий шлях, – відзначив у своєму слові Єпископ Кропивницький і Голованівський УПЦ КП Марк. – Звичайно, що ми його пройдемо від початку і до кінця з усіма необхідними узгодженнями в Києві. З археологічними дослідженнями на місці. Ми беремо на себе ці ризики. А членів комісії ми просимо підтримати у нашому поступі. Давайте зараз розпочнемо цей рух, а потім на шляху у нас буде можливість його корегувати”.

240794e257278de871ea5da9fe08e1ad.jpg

Своє бачення будівництва Храму на Фортечних валах висловив і міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

“Без сумніву, цей Храм має стати окрасою міста і він буде зведений за підтримки всієї громади, – сказав очільник міста. – І це добре, що приватний підприємець, який отримав тут землю в оренду, передав її для будівництва церкви. Але Собор, що має постати тут, як центральний Храм Української Помісної церкви повинен бути і спроектований і збудований на найвищому рівні. Від позиції архітектурно-містобудівної ради, у даному випадку, залежить надзвичайно багато. Ваша участь у передпроектних роботах, виборі місця – це архіважливо. Ми обговорювали тему будівництва Храму з Президентом України під час його візиту у Кропивницький на День міста. Очікуваний Томос має об’єднати і згуртувати український народ. Тому я хочу і прошу, щоб у питанні будівництва Собору була відкинута будь-яка політична мотивація. Храм – це не політка, храм – це духовність”.

1560c88b8ccb7cb4328a3c68180c2228.jpg

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла за основу та вцілому проект Постанови про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні (№8284) – за основу та в цілому. Найкраще скарбничку голосів “проти” поповнила фракція Політичної партії “Опозиційний блок” – 33 голоси із 36.

Згодом Синодом Вселенського Патріархату прийнято рішення про початок процедур, необхідних для надання автокефалії Православній Церкві в Україні.

cf30057ed8a581a118c4cd7f3c89bc75.jpg

8da4aecf7554538942a5dce0c30e7b6f.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар