Координатор ОБСЄ зустрівся із полоненими кропивницькими спецпризначенцями

Катерина Глондар та Юлія Корінькова з портретами полонених чоловіків

Координатор ОБСЄ в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Тоні Фріш, який днями відвідав окупований Донбас, зустрівся із кропивницькими спецпризначенцями Сергієм Глондарем та Олександром Коріньковим. Військові вже 3,5 роки перебувають у полоні проросійських бойовиків терористичної організації ДНР.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на інтернет-видання “Гордон”.

Загалом на Донбасі Тоні Фріш зустрівся з 10 українцями, яких утримують бойовики “ЛНР” та “ДНР”. А також із п’ятьма ув’язненими, які потрапили до в’язниці до початку воєнного конфлікту і хотіли б, аби їх перевели на підконтрольну Україні територію для подальшого відбування покарання.

Координатор ОБСЄ розповів, що з 10 українцями він провів конфіденційну бесіду. Фріш не розкривав подробиць своїх зустрічей з українськими заручниками і відмовився озвучити список прізвищ людей, яких він відвідав. Представник ОБСЄ підтвердив, що зустрівся, зокрема, з утримуваними бойовиками донецьким журналістом Станіславом Асєєвим, військовослужбовцями Богданом Пантюшенком, Олександром Коріньковим і Сергієм Глондарем.

“Умови в місцях позбавлення волі обабіч лінії зіткнення дуже схожі. Те саме стосується і ставлення до цих осіб”, – додав Фріш.

Кропивницького спецпризначенця Сергія Глондаря навіть показали у відеосюжеті сепаратиського видання News-Front.

24dbbb42badee8686c23a4ac3574c3ab.png
Сергій Глондар у в’язиці / стоп-кадр відео News-Front / YouTube

Тоні Фріш / © ЕРА

Фріш перебував на Донбасі із 6 вересня. Спочатку він відвідав Луганськ, потім Донецьк.

8 вересня в інтерв’ю сепаратистським ЗМІ Фріш розповів, що в Луганському СІЗО зустрівся з п’ятьма затриманими особами і що вперше розмовляв з ними конфіденційно.

“У мене немає сумнівів, що до них ставляться коректно. Звичайно, вони хотіли б мати більше можливостей телефонувати своїм сім’ям, отримувати посилки, але умови скрізь однакові… Вони хочуть бути вільними, хочуть, щоб їх обміняли”, – відповів Фріш на запитання про умови утримання заручників.

Під час брифінгу 11 вересня представник ОБСЄ розповів, що в Донецьку йому вдалося відвідати шістьох українців, повідомило “Громадське”. Він підтвердив, що спілкувався з ними сам на сам.

“Деяких із них я вже бачив раніше, з деякими я ніколи не зустрічався. Ми мали дуже відкриту розмову та обмін думками з усіма шістьма особами”, – додав Фріш.

Він сказав, що умови утримання українців відповідають “належному рівню”.


Нагадаємо, військовослужбовці 3-го полку спецпризначення старшина Сергій Глондар та молодший сержант Олександр Коріньков потрапили у полон 16 лютого 2015 року, під час виконання складного бойового завдання у районі Дебальцевого. Військові супроводжували колону, і їх загін потрапив у засідку, декілька військових загинуло, декілька були поранені, інших взяли у полон. Наразі обох кропивницьких спецпризначенців утримують в Макіївській колонії.

Катерина Глондар і Юлія Корінькова – дружини спецназівців, кадрових військових, які стали заручниками так званої “ДНР”, – щосили домагаються звільнення чоловіків. У квітні 2016-го обидві жінки разом з іншими родичами полонених пікетували російське посольство в Києві, перекривали Повітрянофлотський проспект, закликаючи повернути їхніх чоловіків, синів, братів додому.

У травні цього ж року Катерина Глондар і Юлія Корінькова вимагали зустрічі з Президентом України Петром Порошенком. Жінки хотіли привернути увагу на їхніх чоловіків, які вже 451 день перебувають у полоні бойовиків ДНР.

25 травня 2016-го під час прес-конференції Юлія Корінькова та Катерина Глондар заявили, що ніяких дій збоку влади в напрямку визволення їхніх чоловіків з полону терористів держава не зробила. Жінки просили допомоги у міжнародних організацій.

10 червня під час акції “Stop Putin Stop WAR in Ukraine” на центральній площі міста, жінки полонених кропивницьких спецпризначенців Катерина Глондар і Юлія Корінькова збирали підписи під листом до Президента України Петра Порошенка.

У червні 2016-го на вулицях Кропивницького з’явились бігборди із фотографіями полонених спецпризначенців 3-го полку Сергієм Глондарем та Олександром Коріньковим.

У 501-й день від початку полону українських військових перевели з будівлі СБУ до СІЗО. Із хлопцями зник зв’язок.

У листопаді українська сторона у Мінську звернулася до “нормандського формату” з пропозицією дати доручення гуманітарній групі до Різдва 2017 р. ухвалити рішення по даті звільнення заручників, серед яких –  кропивницькі спецпризначенці.

На початку 2017 року українські міста долучилися до всесвітньої акції спротиву кремлівській агресії “Стоп Путін! Стоп війна!”. У Львів з’їхалися родичі полонених із західної та центральної України, колишні бранці бойовиків та бійці АТО. Кропивничанки у Львові звернулися до лідерів міжнародних об’єднань, аби повернути полонених додому.

“Наші чоловіки заручники там, а ми – тут”, – говорила дружина полоненого кропивницького спецпризначенця Олександра Корінькова в інтерв’ю у березні цього року.

«Діти знають, що батько є лише на фотографіях»– потім була опублікована історія чекання Каті Глондар і її розповідь від першої особи про дітей, коханого і постійну боротьбу за те, щоб про її чоловіка не забували, і врешті він повернувся додому.

У травні дружина полоненого кропивницького спецпризначенця Сергія Глондаря Катерина та рідні інших українських заручників закликали європейців тиснути на Путіна та бойовиків, адже без тиску світової спільноти на Росію питання їх звільнення так і буксуватиме.

Також у травні на площі Герої Майдану близько двох десятків містян запустили у небо палаючі ліхтарики на знак підтримки військовослужбовців, які знаходяться у полоні бойовиків.

12 липня у Києві біля посольств країн “Нормандської четвірки” родичі кропивницьких спецпризначенців, які понад три роки знаходяться у полоні, вимагають від посадовців припинити пусті балачки і нарешті зайнятися реальними і дієвими кроками для звільненням військових.

11 листопада, від монументу “Янгол-Охоронець України” до площі Героїв Майдану у Кропивницькому відбулася мирна хода, приурочена перебуванню 1000 днів у полоні кадрових військових 3 окремого полку спеціального призначення – старшини Сергія Глондара та сержанта Олександра Корінькова.

17 травня 2018 року на Майдані Незалежності у Києві правозахисники та родини полонених українських військовослужбовців провели акцію «Червона картка для Путіна» (#RedCard4Putin). Зокрема, в акції взяли участь Катерина Глондар і Юлія Корінькова – дружини полонених кропивницьких спецпризначенців, які більше трьох років є заручниками так званої “ДНР”.

28 червня, на Площі Героїв Майдану у Кропивницькому відбулася акція на підтримку військовополонених та політв’язнів “Свобода варта того, щоб за неї боротися”.

А 8 серпня родичі полонених кропивницьких спецпризначенців влаштували мирну акцію під Адміністрацією Президента України у Києві. Вони вимагали звільнення полонених українських військових.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар