Дружини кіровоградських спецпризначенців, які вже 1,5 року перебувають у полоні ДНР, хочуть зустрічі з Порошенком (ФОТО)

Дружини кадрових військових 3-го окремого полку спецпризначення Катерина Глондар і Юлія Корінькова вимагають зустрічі з Президентом України Петром Порошенком. Жінки хочуть, щоб голова держави нарешті звернув увагу на їх чоловіків, які вже 451 день перебувають у полоні бойовиків ДНР.

Про свої вимоги жінки розповіли сьогодні, 11 травня, на прес-конференції у офісі волонтерської організації «Громадська варта».

Читайте також: Дружина кіровоградського спецпризначенця: “У день, коли чоловік потрапив у полон, я дізналася, що чекаю другу дитину” (ФОТО)

Як розповів офіцер 3-го окремого полку спецпризначення майор Андрій Неживий, який теж брав участь у прес-конференції, старшина Сергій Глондар та молодший сержант Олександр Коріньков потрапили у полон 16 лютого 2015 року.

«Вони виконували складне бойове завдання у районі Дебальцевого, супроводжували військову колону. Їх загін потрапив у засідку, декілька військових загинуло, декілька були поранені, інших взяли у полон», – розповів майор Неживий.

«Їх п’ятеро потрапили у полон. Двох звільнили 6 квітня 2015 року, один невідомим чином втік з полону, а двоє наших чоловіків досі в руках бойовиків», – зі сльозами на очах продовжила розповідь Катерина Глондар.

Жінки полонених військових розповіли, що хочуть привернути увагу суспільства та влади до їх проблеми.

«Ми хочемо, щоб наші хлопці нарешті були звільнені, щоб вони були вже вдома, щоб вони могли обійняти своїх дітей та дружин», – розповіла Юлія Корінькова.

Жінки у відчаї. За їх словами, куди б вони не звертались, скрізь чують одні відмовки та отримують відписки. Владі вони задають одне питання: «Чому їх чоловіки, кадрові військові, знаходяться 451 день у полоні, і нічого не робиться для їх визволення?!!».

Зверталися дружини полонених і до СБУ, і до Верховної Ради України, пікетували у Києві російське посольство, але жодних результатів це не дало. За їх словами, лише до Президента вони не змогли потрапити. Їм було відмовлено у прийомі.

Як розповів майор Андрій Неживий, командування 3-го окремого полку спецпризначення неодноразово зверталось до СБУ з проханням посприяти визволенню з полону своїх військовослужбовців старшини Сергія Глондара та молодшого сержанта Олександра Корінькова. Офіцер говорить, що до кінця 2014 року силами командування частини було звільнено багато спецпризначенців, які перебували у полоні бойовиків ДНР. Проте, потім, у військових частин забрали право вести таку діяльність.

«Наші хлопці неодноразово потрапляли у заручники. Але на той час, силами командування частини, питання визволення заручників вирішувалось простіше. Ми обмінювали бойовиків, взятих у полон, на наших спецпризначенців. Але з кінця 2014 року таку функцію у військових частин було відібрано. Було створено Центр по звільненню полонених при СБУ. І з цього моменту питання звільнення полонених вирішуються складно», – розповів офіцер 3-го полку спецпризначення.

За словами майора, у військової частини фактично немає зараз інструментарію для визволення своїх військових.

Жінки військовополонених зосередили увагу присутніх на прес-конференції, що представника СБУ, структури, яка безпосередньо зараз відповідає за визволення полонених, на заході немає, хоча його було запрошено.

Катерина Глондар і Юлія Корінькова розповідають, що у справі визволення своїх чоловіків вони вже вийшли на міжнародну арену.

«Наші хлопці зазначені, як військовополонені у «Червоному хресті», подали позови до Європейського суду з прав людини у Стразбурзі, писали американскому сенатору, дипломату Джону Маккейну. Зараз опрацьовуємо лист, який відправимо королеві Великобританії Єлизаветі ІІ. Якщо треба, ми і до Папи Римського звернемось», – говорить Юлія Корінькова.

Насамкінець прес-конференції жінки через ЗМІ звернулися до Президента України Петра Порошенка:

«Шановний Петро Олексійович, ми, дружини військовополонених Коренькова Олександра Олександровича та Глондара Сергія Вікторовича, звертаємось до вас з проханням посприяти у звільненні кадрових військових, які незаконно утримуються бойовиками ДНР у місті Донецьку. Вони живі, вони хочуть додому, вони чекають, коли про них згадають».

Жінки сподіваються, що після розголосу їх проблеми, Президент зустрінеться з ними, і допоможе повернути їх чоловіків.

Дмитро Васильєв, Перша електронна газета
Поширити:

Залишити коментар:

коментар