Посол Лі Янг-Гу на Кіровоградщині: які проекти можуть зацікавити Корею

ФОТО: www.kr-admin.gov.ua

Учора, 25 липня, в ОДА відбулася зустріч голови ОДА Сергія Кузьменка з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Корея в Україні паном Лі Янг-Гу. Посол запропонував декілька експериментальних проектів, які можуть бути реалізовані на Кіровоградщині за підтримки Республіка Корея. Зокрема, підвищення врожайності цибулі та впровадження сучасних тепличних технологій. Також корейський бізнес може зацікавитися розвитком галузі сміттєпереробки та співпрацею в сфері ІТ- технологій.

Зустріч відбулася в рамках велопробігу містами України “Велокараван дружби “Україна – Корея”, який проходить з нагоди 25-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Республікою Корея та Україною, а також ХXIII зимових Олімпійських ігор-2018 в Пхенчхані. Ініціатором велопробігу, що триватиме з 24 до 30 липня, є посол Республіки Корея Лі Янг-Гу.

У Кропивницькому голова ОДА Сергій Кузьменко наголосив на важливості повторного підняття питання про економічні відносини Кіровоградщини та Республіки Корея. Під час приїзду іншого посла Кореї в область у 2010 році уже обговорювалася можливість співпраці:

“У нас між посольством Республіки Корея та ОДА були економічні плани, які стосувалися, в першу чергу сільського господарства. Ми мали план щодо вирощування сільськогосподарських культур, в тому числі овочевих. У той час був план будування складів – тобто ми є “логістичним центром для зберігання продуктів овочівництва”. На той час сума інвестиції розглядалася близько 3 млн доларів і, як я знаю, спеціалісти ОДА активно працювали для реалізації цього проекту. Але в силу різних обставин, зміни керівництва в посольстві та й в Україні також, ми хотіли б уже зараз повернутися до цього питання і можливості відновити економічні відносини”.

ФОТО: www.kr-admin.gov.ua

Окрім того, Сергій Кузьменко зазначив, що в області є всі необхідні ресурси для використання наукових розробок Республіки Корея:

“Кіровоградська область – це регіон, який славиться своїм машинобудуванням, добре розвинутою переробкою сільського господарства, безумовно, багатими корисними копалинами по всій області, ну і не забуваємо, що основний потенціал пов’язаний із сільським господарством. На території області є можливість вирощувати різні культури. Я впевнений, що в кіровоградських природно-кліматичних умовах є потенціал для використання кращих наукових розробок Республіки Корея, аби покращити ефективність сільського господарства Кіровоградщини. В той же час, нам дуже важливо мати надійні ринки збуту нашої продукції, ми зацікавлені в експорті, зокрема, у Республіку Корея”, – зазначив Сергій Кузьменко.

ФОТО: www.kr-admin.gov.ua

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні пан Лі Янг-Гу позитивно відреагував на ініціативу голови ОДА і сказав, що Кіровоградщина може бути надійним партнером:

“Це мій перший візит до вашого міста. Ми розраховуємо, що такий захід, як велокараван, приведе до розвитку туризму та спорту. Що стосується економічних відносин, то Україна, безумовно, є надійним партнером. Ми переглядаємо можливість співпраці. Зараз Корея займає п’яте місце по імпорту”, – сказав пан Лі Янг-Гу і додав, – Хотілось би визначити конкретний пілотний проект по впровадженню корейських технологій, який куруватиметься робочою групою науковців на базі одного з місцевих вишів. Як тільки ми покажемо результат, набагато легше буде задіяти інших корейських інвесторів”.

Разом з тим, Посол запропонував декілька експериментальних проектів, які можуть бути реалізовані на Кіровоградщині за підтримки Республіка Корея. Зокрема, підвищення врожайності цибулі та впровадження сучасних тепличних технологій. Також корейський бізнес може зацікавитися розвитком галузі сміттєпереробки та співпрацею в сфері ІТ- технологій.

ФОТО: www.kr-admin.gov.ua

Міський голова Андрій Райкович підкреслив, що всі запропоновані послом теми є близькими для Кіровоградщини. Це розвиток і сільського господарства, і ІТ-технологій.

“Наше місто багате ще й на культурні традиції. Це місто театралів, музикантів, художників і не тільки. Ми пишаємося своїми талантами і своїм містом. Дуже будемо раді, якщо ми зможемо втілити бажання в життя. Ми відкриті до співпраці”, – зазначив Андрій Райкович.

Голова ОДА Сергій Кузьменко запросив Лі Янг-Гу приїхати у Кропивницький ще раз у вересні, аби відвідати масштабну міжнародну виставку “Агро-Експо”. Наприкінці зустрічі Сергій Кузьменко подарував гостю вишитий український рушник і також отримав подарунок від Посла Республіки Кореї – символ їхньої країни.

ФОТО: www.kr-admin.gov.ua

Карина Барбой для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар