На Кіровоградщині припинено діяльність конвертаційного центру, який діяв на території декількох областей

Прокуратурою Кіровоградщини спільно з працівниками податкової міліції Кіровоградської області припинено діяльність конвертаційного центру, через який переведено у готівку та виведено у тіньовий обіг 280 млн грн.

У рамках кримінального провадження, зареєстрованого за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах), ч.1. ст.205 (фіктивне підприємництво) КК України встановлено, що злочинне угруповання діяло на території Кіровоградської, Київської, Одеської та інших областей. Діяльність була спрямована на ухилення від оподаткування та переведення коштів у готівку. Реалізовувалися злочинні наміри через 18 підконтрольних фіктивних суб’єктів господарювання, якими закуповувалася зернопродукція у фермерських господарств та інших виробників сільгосппродукції, які не є платниками ПДВ.

Такі операції проводилися без відповідного документального оформлення, за не обліковані готівкові кошти. В подальшому таку продукцію реалізовували зернотрейдерам – платникам ПДВ, з відповідним документальним оформленням операцій від фіктивних суб’єктів господарювання. Проведення таких угод, учасниками конвертцентру дозволяло формувати великим зернотрейдерам незаконний податковий кредит. Упродовж минулого та поточного років за такою схемою проконвертовано 280 млн грн.

Наразі діяльність конвертаційного центру припинено. У ході розслідування перевіряється причетність до скоєння вказаних злочинів 11 осіб. За місцем їх проживання, належних їм транспортних засобів, реєстрації фіктивних підприємств проведено 25 обшуків. Вилучено 2,1 млн грн, первинну фінансову і господарську документацію, бланки, комп’ютерну техніку та інше.

З метою забезпечення погашення збитків, заданих державі, накладено арешт на 66 рахунків фіктивних підприємств, що входять до конвертцентру у 3 банківських установах.

Досудове розслідування триває.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар