Курс гривні лякає фермерів Кіровоградщини

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Фермери Кіровоградщини вже готові до посівної кампанії: техніка відремонтована, пальне закуплене, насіння для посіву відкаліброване, добрива внесені – залишається лише дочекатися сприятливої погоди. Єдиним питанням, яке наразі тривожить сільгоспвиробників, є коливання курсу гривні, адже від цього залежить як їхній кінцевий прибуток, так і роздрібні ціни на сільгосппродукцію.

Як розповів Першій електронній генеральний директор ТОВ «Агрофірма «Фортуна» Федір Згривець, якщо курс гривні й надалі падатиме, то дорожчатимуть ресурси (добрива, посівні матеріали, запчастини, паливо-мастильні матеріали).

«Та разом з цим, сподіваємося, ціни на продукцію теж зростуть і фермери в програші не зостануться», – пояснив Федір Згривець.

На його думку, значну роль у життєздатності господарства відіграє розмір посівних площ. Тож цілком ймовірно, що фінансову кризу переживуть далеко не всі. Так фермер з Новоукраїнського району Сергій Омельяненко впевнений: якщо продовжиться падіння гривні, то і половина господарств області не засіється.

Усі сільгоспвиробники переконані, що зараз слід постаратися, аби не втратити ні великого, ні малого господарства – втримати всіх на плаву. «Для цього є різні механізми державної допомоги, є досвід їх застосування, треба лише вчасно і з розумом зреагувати», – запевняє Федір Згривець.

Настрої фермерів Кіровоградщини погодився прокоментувати заступник директора департаменту агропромислового розвитку Віктор Ніколаєнко. Він сподівається, що зміна курсу гривні не вплине на посівну кампанію, адже добрива і посівні матеріали закуплено завчасно. «Подорожчати можуть хіба-що іноземне насіння гібридів і запчастини до сільгосптехніки. До того ж ситуація на валютному ринку найближчим часом стабілізується», – запевняє посадовець.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар