У Кіровограді визначили заходи щодо боротьби з туберкульозом та ВІЛ/СНІД

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Сьогодні під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу.

Сергій Коваленко наголосив на важливості вжиття комплексу профілактичних заходів у напрямку подолання туберкульозу, з тим, аби убезпечити жителів області від поширення цієї небезпечної хвороби.
У цьому контексті, особливу увагу було приділено забезпеченню контролю за поширенням туберкульозу серед внутрішньо переміщених осіб, що прибули до нашої області з регіонів із високою захворюваністю туберкульозом та біженців з тимчасово окупованих територій України.
Враховуючи вищезазначене, виконуюча обов’язки головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Галина Горенко повідомила, що в області, так саме, як і в інших регіонах держави, на сьогодні спостерігається погіршення загальної ситуації із туберкульозом. Пов’язане це, у першу чергу, з бойовими діями на Сході України та складною гуманітарною ситуацією. Як наслідок, кількість переселенців із Донецької та Луганської областей, які найбільше постраждали внаслідок епідемії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, продовжує зростати.
В умовах непростої політичної ситуації було порушено взаємодію із протитуберкульозними закладами, що розташовані на Сході нашої держави, у першу чергу, на окупованих територіях України. Відповідно, частина переселенців, хворих на туберкульоз, переїжджаючи до інших регіонів, не завжди інформують про зміну місця свого проживання, що ускладнює облік хворих на території області.
Галина Горенко повідомила, що в області офіційно зареєстровано 11679 внутрішньо переміщених осіб, які відносяться до групи ризику по захворюванню на туберкульоз. А за інформацією лікувально-профілактичних закладів області, з початку поточного року профілактичними оглядами на туберкульоз було охоплено 4271 особу, що становить 36,6% від загальної кількості внутрішніх переселенців, що перебувають на території області.
Всього ж з початку антитерористичної операції у протитуберкульозних закладах області було взято на диспансерний облік 11 хворих, серед яких виявлено 1 випадок рецидиву мультирезистентного туберкульозу. 4 пацієнти прибули до нашого регіону на лікування саме з території Донецької та Луганської областей.
Галина Горенко повідомила, що наразі вживаються необхідні профілактичні заходи, усім хворим надано спеціалізовану медичну допомогу та у повному обсязі забезпечено безкоштовними протитуберкульозними препаратами.
Під час засідання також було заслухано інформацію керівників Долинської, Кіровоградської та Онуфріївської райдержадміністрацій про стан реалізації на підзвітних їм територіях, заходів із профілактики туберкульозу та ВІЛ-інфекції. Окрім того, були розглянуті питання про стан проведення профілактики та лікування хворих на ВІЛ/СНІД та туберкульоз в установах Державної пенітенціарної служби України у Кіровоградській області.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар