Блок Петра Порошенка виступає проти імперських назв

У БПП вважають, що нові назви українських міст не можуть бути співзвучні іменам російських монархів, та пропонують Раді внести зміни до Закону «Про географічні назви» (щодо встановлення географічних назв). Раді пропонують внести зміни до Закону «Про географічні назви» – повідомляє УНІАН.

Відповідний законопроект (№ 3368) підготували народні депутати від «БПП» Богдан Дубневич та Анатолій Матвієнко у співавторстві з представниками інших фракцій.

Депутати пропонують розширити перелік умов перейменування населених пунктів, яке має проходити відповідно до Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки».

Читайте також: Нардеп з Кіровограда ініціював законопроект про заборону імперських назв

«Неприйнятним є повернення до назв географічних об’єктів, які є іменами або псевдонімами монархів, державних, політичних, військових діячів Російського (Московського) царства, Російської імперії ХIV-ХХ століть або похідними від них, назви, співзвучні з такими іменами або псевдонімами, назви, які містять у собі елементи титулів монархів Російського (Московського) царства, Російської імперії ХIV-ХХ століть, в часи якої обмежувались права і свободи української нації, відбувалась руйнація духовної культури та етнічної самобутності», – йдеться в пояснювальній записці.

Читайте також: На сесії міськради вирішили: бути чи не бути Кіровограду Єлисаветградом

«Аби закони, що стосуються тоталітарних режимів та борців за незалежність, справді відповідали стандартам європейських практик, доцільно заборонити присвоєння географічним об’єктам назв, які пов’язані з пропагандою проросійського імперіалізму, Російського (Московського) царства, Російської імперії ХIV-ХХ століть, періоду колоніальної залежності України, що може сприяти намірам присвоїти її території, – заявляють автори проекту. – З цією метою пропонується прийняти законопроект, яким заборонити присвоєння географічному об’єкту назви, яка відображає пряму політику уславлення періоду знаходження України в складі Російського (Московського) царства, Російської імперії ХIV-ХХ століть».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар