«Пане Валенсо, чи можете ви зателефонувати Путіну»?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Нещодавно двоє викладачів Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. В. Сухомлинського Юрій Митрофаненко та Анжела Гельбак узяли участь у семінарі «Уроки з підприємницьким тлом», який відбувся у Польщі. У рамках семінару українська та інші делегації зустрілися з легендою польської політики, колишнім президентом Республіки Польщі, лауреатом Нобелівської премії миру, лідером руху «Солідарність» Лехом Валенсою. 

Про свої враження від спілкування «НГ» розповів Юрій Митрофаненко. Зустріч із Лехом Валенсою відбулася в м. Гданськ в інтерактивному музеї Солідарності. Формат зібрання – прес-конференція, в якій взяли участь педагоги з 18 українських областей, а також журналісти з України, Росії, Франції та Польщі.

− Коли Лех Валенса увійшов до аудиторії, я побачив звичайну людину без надмірної пихатості. Не відчувалося, що зайшов політик світового масштабу, поки він не почав говорити, − ділиться враженнями Юрій Митрофаненко. Як пояснили організатори зібрання, Лех Валенса дуже зайнята людина, але дізнавшись, що на прес-конференції буде делегація з України, він погодився викроїти для неї час.

Перше, на чому наголосив Валенса – без сильної України неможливе існування сильної Польщі. Саме за часів президенства Леха Валенси Польща відмовилася від поняття «Львів наш» (війни між українцями і поляками за Львів тривали не одне десятиліття), пропагуючи ідею сильної і незалежної України. За словами відомого польського політика, у другу свою президентську каденцію (на виборах 1995 року він програв Олександру Квасневському) він планував вести політику так, щоб Україна і Польща вступили в ЄС і в НАТО майже одночасно. Якби це сталося, Польща посилила свої позиції у протидії Росії, разом із тим підсиливши і Євросоюз.

− Що цікаво, Валенса відзначив потенціал сільського господарства України. Він вважає, що Польщі і Франції буде важко конкурувати з українськими селянами, коли ті отримають такі можливості, як у Європі. Це не означає, що не треба вступати в ЄС, навпаки, треба буде вести переговори, домовлятися, щоб партнерство було вигідним усім, − розповідає Юрій Митрофаненко.

За його словами, багатьох журналістів цікавило ставлення Валенси до Росії. На думку політика, Росія запізнюється у власному розвитку на 50 років. Звідки такі висновки? «Всі проблеми РФ намагається вирішити силовим шляхом, не розвиває демократію і високотехнологічну економіку», − процитував Валенсу Юрій Митрофаненко.

Цікавилися журналісти і як зупинити агресію Путіна. Мудрий поляк запропонував визначити коло осіб, до яких би прислухався Путін, також визначити 20 чинників спільного тиску на Росію, серед яких санкції – були б лише одним із цих чинників. «Хай кілька людей телефонують Путіну вранці і запитують: а як на вас санкції впливають, яка зараз ціна на нафту» − пропонує Валенса. Він вважає, що Європа повинна вплинути на Росію і остання має стати демократичною. Разом із тим російська опозиція має будь-якими способами переконувати суспільство, що держава рухається не правильним шляхом.

«Пане Валенсо, чи можете ви зателефонувати Путіну»? – запитав у польського президента Юрій Митрофаненко. На це Валенса відповів, що він перебуває не в таких тісних відносинах із російським президентом. Але він виступає за спільну координацію дій, яка була б направлена на те, щоб постійно тиснути на Росію.

Юрій Митрофаненко поцікавився у Валенси і тим, чи добре це, що українці шанують Степана Бандеру. Як виявилося, польському політику особисто Бандера не подобається, але він поважає право українців на пошану Степана Бандери, бо це людина, яка присвятила життя Україні.

Говорив Валенса і про Майдан. На його думку, сама ідея такого протесту позитивна, але причина його поразки полягає в тому, що опозиція не знайшла мирного шляху, щоб вирішити цю проблему.

Крім вражень від розмови з Валенсою кіровоградська делегація привезла додому ще багато цікавого і корисного – нові знання про принципи навчання школярів у руслі підприємництва, позитивні відгуки про Варшаву, Гданськ, польські села і дороги. Матимемо надію, що мудрість світових політиків та приклад розвитку окремої країни допоможе і Україні в її поступі. А почнемо з Кіровограда.

Довідка: Лех Валенса − польський політик, Президент Польщі (1990–1995), Співзасновник і перший керівник профспілки «Солідарність» у 1980-х роках, Людина року тижневика Time (1981), лауреат Нобелівської премії миру (1983). 

Інна ТІЛЬНОВА, Нова газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар