Обережно, кліщі! У дев’ятьох кіровоградців діагностували хворобу Лайма

Занедужали троє дорослих та шестеро дітей, в анамнезі яких були укуси чи присмоктування кліщів.

Більшість нападів цих комах на мешканців міста сталися на територіях прибудинкових територій та паркових зонах міста. А в одному випадку зараження відбулося за межами Кіровограда, повідомляє Сектор доступу до публічної інформації та зв’язків з громадськістю Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області.

В організм людини збудники хвороби Лайма (борелії) потрапляють зі слиною кліща під час укусу чи присмоктування, після чого з током крові переміщуються у внутрішні органи, суглоби, центральну нервову систему.

З середини квітня 2015 року до травматологічного пункту обласної дитячої лікарні звернулося 13 мешканців міста Кіровограда, із них 9 дітей та 4 дорослих, зі скаргами на укуси кліщів під час відпочинку в зелених зонах та парках (Дендропарк, райони Завадівки та Новомиколаївки).

Так звані енцефалітні кліщі – це кліщі родини іксодових, які є переносниками збудників вірусних, рикетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин. Вони поширюють іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий енцефаліт, туляремію серед людей та піроплазмоз серед собак. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Найчастіше кліщі потрапляють на одяг людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Ці комахи присмоктуються до тіла людини не лише під час її перебування на природі, а й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть потрапити до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Живляться кліщі кров’ю людей та тварин. Укус комахи безболісний, оскільки разом зі слиною вона вводить у ранку анестезуючу( знеболюючу) речовину. Лише через кілька годин виникає відчуття болю. Дорослого кліща, який присмоктався, людина виявляє через 2-3 дні, в місці присмоктування з’являється припухлість, свербіння, почервоніння.

Якщо кліщ присмоктався, необхідно звернутись до найближчого травмпункту.

Особам, яких покусали кліщі, рекомендується стежити за самопочуттям протягом одного місяця. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі, болю в м’язах, висипу звертатись до лікаря-інфекціоніста, обов’язково вказуючи, що раніше мав місце укус кліща.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар