Кіровоградцям розповіли про долю медико-санітарних частин

Сьогодні в Кіровоградський онкодиспансер приїхав міністр охорони здоров’я  Олександр Квіташвілі та його заступник Олександра Павленко, які розповіли про долю медико-санітарних частин.

Під час зустрічі з керівниками медичних закладів області перший заступник міністра Олександра Павленко заявила: “Ми знаємо про проблеми Кіровоградщини, повязані з функціонуванням медико-санітарних частин. Такі проблеми не лише у вашої області, а й по всій Україні. Ми не залишаємо їх без уваги і намагаємося зберегти фахівців і медичні заклади, які здатні до роботи в нових умовах.

Перехідний період реформ буде важким. Особливо для закладів, які звикли працювати за давальним принципом – отримувати гроші зверху і просто споживати їх. Підвишені вимоги будуть до головних лікарів. Легше буде тим головлікарям, які мають управлінські здібності. Буде змінено підхід і до фінансування і до функціонування медзакладів. Тому головні лікарі і персонал по-новому подивляться один на одного у тому плані, хто як працює і що дає своїй лікарні”.

Також під час зустрічі голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко повідомив,що з державного бюджету буде додатково виділено 15 млн грн на утримання медико-санітарних частин в процесі реформування.

Міністр охорони здоров’я  Олександр Квіташвілі заявив, що у медико-санітарних частин з’явиться можливість самим складати штатний розпис, заробляти гроші і вирішувати, куди їх витрачати: “Масового закриття медико-санітарних частин не буде. Оцей підвішаний стан є тимчасовим,бо поки що не відомо, хто ними управлятиме. Закриття загрожує лише спеціалізованим медико-санітарним частинам у великих містах, бо там їх багато і вони дублюються – медико-санітарних частини шахтарів, міліціонерів, рятувальників і т.д

Спеціалізовані медико-санітарні частини залишаться під державним наглядом. Але буде змінено принцип їхнього функціонування. Вони будуть не в підпорядкуванні мвністерства, а в комунальній власності. Частково фінансуватимуться за рахунок державної субвенції, доки не навчаться заробляти самостійно. Але точно зміниться одне: зменшиться кількість койкомісць у медико-санітарних частинах, які менше працюють. Бо зараз є медико-санітарні частини у Києві, де оперують англійців за валюту, і медико-санітарна частина десь в районі, яка не завжди сама надає послуги, а перенаправляє далі, і мають однакову кількість койкомісць і однакове фінансування”.

Та кож міністр повідомив, що на наступному засідання Кабміну ним буде винесене питання про фінансування МСЧ. “Була допущена груба помилка недофінансування – ми її виправимо”, – заявив він.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар