Основні події на сході України, які сталися за минулу добу (РНБО)

На Маріупольському напрямку вчора обстановка в цілому була спокійною. Противник здійснив обстріл наших позицій зі 152-мм гармат та мінометів в районі Павлопольського водосховища. Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

На Донецькому напрямку велися активні бойові дії поблизу аеропорту. Противник активно застосовує заборонене важке озброєння – гармати і танки, які зосереджені практично на самій лінії зіткнення. Також зафіксовано ведення артилерійського вогню по наших позиціях в районі Мар’їнки, Старогнатівки та Гранітного. В районі Горлівки ворог застосовував 120-мм міномети, а також зафіксовано роботу снайперів бойовиків. Але ці провокації не залишаються непокараними – сили АТО мають право і можливість вести влучний вогонь у відповідь по знахабнілому агресору.

Бойовики не гребують і більш цинічними провокаціями

Українські представники у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню повідомили членів місії ОБСЄ про нічні обстріли російсько-терористичними військами м. Горлівка. Так, 10 червня з шахти імені Гагаріна, що розташована на окупованій території, по західній околиці Горлівки били з мінометів калібром 120 мм. Внаслідок обстрілів були загиблі та поранені серед мирних мешканців. Це було зафіксовано черговою зміною СЦКК. Також факт обстрілу та координати позиції бойовиків, з якої вівся вогонь, підтверджує артилерійська розвідка ЗСУ.

На Луганському напрямку противник вів вогонь по наших позиціях на широкій ділянці фронту – від Попасної до російського кордону. Вогонь вівся переважно зі стрілецької зброї, а також мінометів; фактів застосування великокаліберної артилерії і танків не зафіксовано. Найскладніша ситуація – на північ від центральної ділянки Бахмутської траси (с. Кримське і с. Сокільники), де противник регулярно чинить провокації, намагаючись знайти слабкі місця у нашій обороні.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 10 – було поранено.

У зоні АТО завершується будівництво фортифікаційних споруд

Під час робочої поїздки до Донецької області Президент України оглянув будівництво укріплень на нашій лінії оборони поблизу Маріуполя.

19-3 11 12 13 14 15 16 17 18 19 19-1 19-2

На фото Ви бачите один з наших опорних пунктів – з системою комунікацій, контрольно-спостережним пунктом, укриттями, системою траншею тощо. Всього заплановано спорудження близько 300 фортифікаційних споруд. 100 з них вже повністю готові.

Також глава держави представив нового очільника Донецького краю – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського. У серпні 2014 – січні 2015 року він у званні старшого сержанта брав участь у бойових діях на сході України, зокрема воював під Волновахою та на Дебальцевському плацдармі.

Служба безпеки України продовжує знешкоджувати диверсантів, інформаторів та посібників бойовиків

У Лисичанську СБУ затримала члена НЗФ «Призрак» на прізвисько «Німець». 46-річний зловмисник брав участь у бойових діях проти сил АТО в районі Лисичанська влітку минулого року. Перевіряється версія щодо причетності «Німця» до підриву мостів через Сіверський Донець.

У місті Щастя оперативники СБУ затримали працівника місцевої теплоелектростанції, який був інформатором бандформування «ЛНР». Ворожий агент систематично передавав своїм «кураторам» інформацію про сили АТО, що дислокуються у місті, та корегував артилерійський вогонь бойовиків як по місту, так і по місцю своєю роботи – Щастинській ТЕС.

У Рубіжному затримано жінку, яка передавала російсько-терористичним військам дані про розташування та чисельність українських підрозділів, а також відомості щодо затриманих бойовиків.

Українські спецпризначенці відточують свою бойову майстерність

На одному із загальновійськових полігонів Дніпропетровщини триває бойова підготовка військовослужбовців окремого підрозділу спеціального призначення. Під керівництвом командирів та досвідчених інструкторів, на різних ділянках полігону ці мужні хлопці вдосконалюють бойову майстерність з тактичної, вогневої, спеціальної, інженерної, медичної підготовки тощо. Заняття проходять в умовах максимально наближених до бойових. Військовослужбовці виконують стрільби з автоматів, ручних кулеметів та гранатометів, а також специфічні завдання у складі груп.

27 21 22 23 24 25 26

У 184-му Навчальному центрі Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного завершилася підготовка військовослужбовців, призваних під час п’ятої черги часткової мобілізації. Понад 3500 чоловіків пройшли вишкіл за майже ста спеціальностями. Військовослужбовці пройшли бойове злагодження у складі екіпажів та розрахунків, а зараз триває відправлення мобілізованих у військові частини Збройних Сил України.

34 31 32 33

Українські артилеристи тренуються відбивати танкові атаки ворога

Як відомо, Україна неухильно дотримується Мінських домовленостей щодо відведення важкого озброєння та артилерійських систем калібру більше 100 міліметрів від лінії розмежування. Разом з тим артилеристи продовжують вдосконалювати свої навички на нових місцях дислокації. Вдень і вночі, вони в умовах наближених до бойових, гартують свій професіоналізм та майстерність. Зокрема, протитанкова батарея разом з військовими інженерами відпрацювала дії з відбиття наступу противника. Воїни-артилеристи, озброєні 100-міліметровими гарматами МТ-12 «Рапіра», проводили бойове злагодження, а фахівці-інженери на гусеничних мінних загороджувачах ставили міни.

На іншому місці тренувалася батарея САУ «Гвоздика». Дивізіон було сформовано у листопаді минулого року. 95% його особового складу – мобілізовані військовослужбовці. Більшість з них вже має великий бойовий досвід – наша артилерія відмінно відпрацювала під час битв за Донецький аеропорт та Дебальцеве.

49-3 41 42 43 44 45 46 47 48 49 49-1 49-2

Українські артилеристи готові в будь-який момент приступити до виконання бойових завдань, якщо ворог спробує наступати на позиції сил АТО.

 

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар