В Кіровограді відзначили день народження Кобзаря (ФОТО)

Сьогодні у Кіровограді біля пам`ятника Шевченка представники громади міста, політичних партій, а також чиновники міста та області вшанували Кобзаря у 201 річницю з дня народження народного поета.

Кілька сотен людей зібралося на вулиці Шевченка біля пам`ятника поету. На церемонії були присутні голова ОДА Сергій Кузьмено зі своїми заступниками, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко та секретар міськради Іван Марковський з чиновниками міської ради, проте сама церемонія пройшла без промов політиків та чиновників.

Вірш, присвячений Тарасу Шевченку, прочитав Микола Барабуля, радник з питань культури Кіровоградського міського голови, відомий кіровоградський поет Олександр Косенко прочитав поезію, написану під впливом подій під Українським домом, коли громадськість захищала українську мову від утисків режимом Януковича, а далі мікрофон передали молоді.

Влада Чанковська, вихованка ДЮЦу, експресивно читала “Утоплену” – доволі дивний вибір поезії Шевченка для такого заходу.

Інша вихованка Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості Ірина Погребняк прочитала есей, у якому говорилося про те, що людей розвели “по різні боки вулиці”, а їх треба об`єднати. Це був також дивний вибір тексту для дня народження поета, який займав чітку позицію на певному “боці вулиці” і не зраджував її протягом усього життя, заслання, хвороб і поневірянь.

Студенти КДПУ читали більш традиційні для такого заходу поезії Кобзаря “Розрита могила” та “Суботів”, і коли після виконання гімну оголосили вільний мікрофон для читання поезій Шевченка, значна частина присутніх залишила захід під вигуки “ганьба” з боку представника патріотичного осередку міста.

Бажаючих читати вірші поета виявилось небагато.

Хвилин через двадцять після того, як спорожніла площя біля пам`ятника Шевченку, альтернативний захід з вшанування пам`яті Кобзаря провели представники ВО “Свобода” та декількох націоналістичних рухів у кількості близько 40 чоловік.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар