Кіровоградщина – серед лідерів по виконанню плану мобілізації

Кращий показник з виконання мобілізації спостерігається у Вінницькій (100%), Хмельницькій (90%) та Кіровоградській (80%) областях. Недоліки з виконанням мобілізаційного плану у Харківській, Сумській, Тернопільській та Івано-Франківській областях, який виконується на 25-60%.

Всього в рамках четвертої хвилі мобілізації було покликане 100 тисяч військовозобов’язаних. З них 16 тисяч вже вирушили на навчання у військові навчально-тренувальні центри. Також у військкомати прийшли понад 3700 добровольців. Про це повідомив заступник керівника Головного департаменту з питань національної безпеки і оборони Адміністрації Президента України Олексій Покотило під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед головних проблем щодо забезпечення мобілізації, Олексій Покотило назвав неналежне ставлення окремих представників міської влади та відсутність відповідальності за несвоєчасне виконання мобілізаційних завдань. «Голови міських, районних та сільських рад можуть отримати, наприклад, 5-8 повісток з яких вручають 1-2, а інші повертають, мотивуючи це тим, що ці люди не проживають на території або перебувають на лікуванні», – пояснив пан Покотило. Представник АП нагадав, що якщо військовозобов’язаний отримав повістку, але не прийшов у військкомат, військовий комісаріат може звернутися в правоохоронні органи для з’ясування місцезнаходження цієї людини.

Пан Покотило уточнив, що під мобілізацію підпадають військовозобов’язані у віці від 20 до 60 років. З 20 до 25 років призиваються громадяни, які отримали військову спеціальність, насамперед артилеристи, танкісти, ремонтники, водії-механіки та радіотехніки. З 25 до 50 років – все військовозобов’язані, навіть без досвіду військової служби. Громадяни віком від 50 до 60 років призиваються виключно в добровільному порядку. Не підлягають мобілізації чоловіки, у яких на утриманні троє і більше дітей віком менше 18 років або недієздатні родичі, студенти та аспіранти на денній формі навчання.

Також представник АП анонсував серію заходів з висвітлення навчань мобілізованих. «Ми запрошуємо всіх представників місцевих та селищних рад та ЗМІ у військові навчально-тренувальні центри, щоб на власні очі побачити в яких умовах тренуються наші військові», – завершив Покотило.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар