Бобринецькі земельні війни: самі себе загнали в кабалу…

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Близько півтора десятка пайовиків зібралися минулого понеділка у приміщенні Веселівської сільської ради Бобринецького району зі скаргами на орендаря, з яким у них укладені угоди ще в 2007 році. Люди стверджують – незадоволених діями землекористувача більше – всі тридцять веселівських пайовиків, з якими укладено угоди.

На зібрання запросили голову сільської ради Костянтина Секрета, голову районної ради Івана Танасієнка, голову РДА Сергія Рожкована, власне орендаря та журналістів. Та орендар чомусь на прохання та скарги людей не реагує жодним чином, і на зібрання теж не з’явився. Не відгукнулися на запрошення людей і голова РДА чи бодай її представники. Хоч, варто зазначити, очільник району запропонував сільському голові зібрати договори й привезти до РДА, щоб він їх переглянув.

На зібранні пайовики звинувачували орендаря в тому, що в деяких випадках підписували пусті бланки договорів, в окремих із них вписані інші строки оренди. А в деяких, кажуть, навіть підроблені підписи землевласників.

Раніше декільком пайовикам вдалося забрати свої земельні наділи. Однак і в цих громадян проблеми. За їх словами, з ними не розрахувалися по орендній платі за попередні роки. Люди вважають, що їх ошукали й цього річ. Якщо за пай в сім з лишком гектарів інші місцеві землекористувачі платили по тисячі гривень за гектар, то їхній орендар, мотивуючи неврожаєм, заплатив чотири тисячі гривень (торік – п’ять тис. грн.). При цьому землекористувач розмовляти з людьми відмовляється, на запитання відповідає грубощами…

Сільський голова Костянтин Секрет каже: це приклад місцевого «князьківства». Користуючись довірою людей, проріхами в законодавстві, постійною зміною правил укладення договорів оренди, їх реєстрації, подібні орендарі нажили на людських наділах статки і зовсім не зважають на права власників, користуючись їх юридичною неграмотністю та небажанням ходити по судах.

Люди ж вважають, що їхні договірні стосунки з орендарем має владнати районна влада. Свої паї, які згідно договору орендар має обробляти аж до 2017 року, вони хочуть забрати назад.

За словами голови райради Івана Танасієнка, людям потрібно діяти згідно закону. Якщо були порушення під час оформлення договорів – це кримінальне питання, яким має займатися прокуратура. Тож пайовики мають оформити колективне звернення. Ще один крок: офіційне попередження орендаря (можливо через поштове повідомлення) про наміри розірвати угоди.

На жаль, подібні ситуації трапляються з селянами дуже часто. Деякі з них кажуть: після того, як заберуть з оренди землю – більше ніяких офіційних договорів. Мовляв, будемо домовлятися усно, передаючи землю в обробіток котромусь із землекористувачів. Мотивація: щоб було легко забрати її назад.

Про те, що вони в такому випадку їх можуть ще більше надурити, і вони не отримають за рік навіть чотирьох тисяч гривень, поки що не думають.

Отож, після майже 20 років реформування галузі люди зневірилися, не можуть отримати належну їм орендну плату з власної землі. Вони в більшості своїй не розуміються на паперах, угодах, змінах в законодавстві. З іншого боку – все ще з дитячою наївністю вірять, що з кимось вони можуть домовитися і той хтось виконуватиме свої зобов’язання навіть без офіційної угоди.

Зінаїда Пирля для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар