Окупований Схід: без грошей, без майбутнього, але майже громадяни «вєлікой дєржави»?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Ще рік тому багатьох клієнтів банків не цікавило, яка країна вказана місцем реєстрації «головного офісу», та як діє банк в екстремальних умовах.

Які екстремальні умови? Все ж спокійно! Було. Зараз банки один поперед одного випускають «картки патріотів» та клепають патріотичну рекламу. Яскраво, красиво, але не дуже актуально, коли останнє вікно в квартирі вибило уламком міни. Тож цінним показником якості банку стала робота в зоні АТО, а не те, скільки на рахунку банку «патріотизацій».

На території спокійної України банки можуть дозволити собі проекти вдосконалення систем, розробку нових проектів розвитку. На Сході держави достатньо просто дати можливість отримати людям свої гроші й вижити, тобто забезпечити відділення та банкомати готівкою.

Незважаючи на напівпорожні вулиці та вщент розбиті будинки, державний банк працює безперебійно, хоч готівка на Сході тепер «привозна»: «У зоні, яка контролюється українськими військами, ми працюємо скрізь, виплачуємо усе фінансування: пенсії, соціальні виплати. Раніше банкомати сходу забезпечувались грошима з Донецька, зараз же система перелаштувалась на постачання з Дніпропетровська та багатьох інших міст. Тобто найбільша служба інкасації змінила свою роботу й усі ці території забезпечуються готівкою з інших центрів України», – розповів заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.

Середня ланка фінансово забезпечених українців – це переселенці. Живучи в своїх домівках на сході держави, вони отримували свої зарплати та пенсії до тих пір, поки Україна (там!) перестала бути Україною (маємо надію, тимчасово). Їх прописка формально не змінилась, але Нацбанк не має права нараховувати виплати державного бюджету в чужий карман. Проте, ті, хто зміг втекти з цього, нового, життя/війни, має право отримувати свої законні виплати. Головне тільки повідомити відповідну службу, що ви залишились українцем, нехай поки що в статусі «переселенця». Тож якщо житель східних регіонів України отримував пенсію на карту Ощадбанку, а через ситуацію в країні був змушений переїхати в інший регіон, він має повідомити про свій переїзд у пенсійний фонд. Якщо пенсіонер буде знаходитись, наприклад, у Києві, то пенсію буде нараховано там.

Гаряча точка по факту та в зоні фінансових виплат – окупована територія. Міста, над якими погрозливо красуються триколори, лишаються відірваними від державного бюджету України. Єдина можлива там робота банків зараз – це підтримувати елементарний зв’язок із системами регіональних відділень. «На території, яка контролюється окупантами, ми не працюємо (Нацбанк забороняє проводити фінансові операції в цих регіонах), але ми проводимо технологічні процеси, які не стосуються клієнтів. Якщо місяцями відділення буде закрите, то потім буде дуже важко відновити його роботу. Тому ми намагаємось підтримувати відділення на окупованих територіях, щоб вони запрацювали щойно буде така можливість» – додав Антон Тютюн.

Навіть у зоні АТО, якщо там майорить жовто-блакитний прапор, українці можуть отримати чесно зароблені пенсії та дожити віку, хоч під кулями, але у власній квартирі. Жителі завойованих територій зможуть отримати виплати тільки переїхавши в Україну. Тож завойовані українці, які з власної чи не зовсім власної волі залишились під окупаційним крилом, вимушені чекати ласки від нових господарів. А їм же важлива тільки територія, українському «живому м’ясу» дешевше догнивати без грошей, зате – в «велікой дєржавє».

Марта Міровська для Першої електронної.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар