Тисячі життів – не аргумент?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

— Це цілковитий крах і провал нинішнього Міністерства охорони здоров’я. МОЗ не спроможне провести тендери із закупівлі ліків цього року. Адже сьогодні вже вдруге за останні кілька місяців їх провалено. Саме тому ми вимагаємо від прем’єра негайно взяти це питання під особисту відповідальність, — заявив глава БФ «Пацієнти України» Дмитро Шерембей вчора під час акції важкохворих пацієнтів та їхніх родичів під стінами Кабміну.

Люди вимагали негайно провести тендери із закупівлі ліків за державними програмами.

Учасники акції стверджують: досі більшість програм із закупівель життєво важливих препаратів на 2014 рік не відбулося, а саме для лікування ВІЛ/СНІДу, гепатитів, туберкульозу, онкологічних хвороб, гемофілії, розсіяного склерозу. Лише на третину проведено тендери із забезпечення медикаментами хворих, що страждають на серцево-судинні, онкогематологічні захворювання.

Доступ до препаратів для більшості людей із «важкими» діагнозами, без перебільшення, питання життя… Наприклад, ліки для ВІЛ-інфікованих неможливо придбати в аптеці. Вони закуповуються винятково за рахунок держбюджету, відповідно до програми, і видаються тільки в лікарнях.
У маленьких пацієнтів ситуація не краща. Держава змогла провести менш як третину тендерів. Деякі з них провалено повністю. Тож діти з такими хворобами, як онкологія, муковисцидоз, гемофілія, вірусний гепатит, фенілкетонурія, дихальні розлади в немовлят, не отримають лікування в найближчий рік. А це для багатьох із них — смертельний вирок. Також не закуплено вакцини для попередження інфекційних хвороб у малюків, що може призвести до епідемій уже в 2015 році.

Пацієнти принесли звернення до Арсенія Яценюка, підписане майже 30 громадськими організаціями, з вимогою взяти під особистий контроль урегулювання ситуації з державними закупівлями, а також провести спеціальне засідання уряду, за результатами якого видати постанову Кабміну про термінове здійснення закупівель лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Це далеко не перша така акція, якою активісти намагаються привернути увагу МОЗ і Кабінету Міністрів України до проблеми із закупівлею ліків – стверджує парламентський вісник. Громадські організації навіть пропонували уряду конкретний алгоритм рішень. Однак їх ініціативами було знехтувано, а ситуація зайшла в глухий кут. Цей рік може ввійти в історію як абсолютний провал з реалізації державних програм лікування.

За матеріалами «Голосу України».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар