Кредитний “лохотрон” або безплатним сир лише у мишоловці

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Майже чи не кожен у своєму житті мав справу з кредитами — чи то техніку купували в кредит, чи то позичали готівку на різні цілі. Сучасне кредитування набуло нових форм і в той же час стало заплутаним і не зрозумілим. Банки, як кажуть, стали ближчими до людей, тепер кредит на купівлю товару можна оформити просто в магазині, ще й за мізерні відсотки.

Окрім банківських кредитів з’явилось чимало кредитних пропозицій від різних кредитних спілок та так званих «не банківських фінансових установ» з дуже вигідними для позичальника умовами. У багатьох Кіровоградських газетах на дошках оголошень під’їздів будинків чи стовпах можна знайти цілу низку привабливих пропозицій різного роду кредитів чи позичок. Спробуємо розібратись наскільки вигідними для позичальника є ці пропозиції.

Банківські кредити

Увагу багатьох людей привертають листівки, в яких різного роду структури наввипередки пропонують кіровоградцям чималі — 30 000, 50 000, навіть 250 000 гривень. Причому дуже швидко і «безболісно»: «Кредитуємо всіх», «До 50 000 гривень готівкою, без застави та поручителів — тільки паспорт та ідентифікаційний код, якщо сума кредиту не перевищує 30 тисяч. Низькі відсотки. Дострокове погашення безкоштовно». І подібних оголошень по місту розклеєно безліч.

Озброївшись оголошеннями потенційних кредиторів, ми вирушили на пошуки 30 тисяч гривень для ремонту квартири. І яким же було здивування, коли, завітавши за кількома адресами, дізналися, що дешеві кредити насправді пропонують солідні банківські установи. Проте, крім оголошень, більше нічого дешевого ми там не знайшли. В усіх банках порядок запитань був однаковим: «Яка сума вам потрібна? Чи працюєте офіційно? Який офіційний дохід?».

Почувши суму зарплати в 2,5 тис. грн., у всіх банках (а ми побували у чотирьох установах), повідомили: «На жаль, ми не можемо надати вам більше, ніж 10 тис. грн. кредиту. Зате його ви можете отримати без довідки про доходи». Хоча, чесно кажучи, відсотки — 20-22% річних плюс 2,5-3,5% страхових і ще декілька відсотків за обслуговування – відверто лякають.

Зокрема, в одному з банків порахували, що коли ми позичимо у них 12 тис. грн. на 3 роки, то щомісяця доведеться платити за кредитом 760 грн. Таким чином, за три роки потрібно віддати банку вдвічі більше — понад 27 тисяч гривень!

Кредити «не банківських установ»

Нерідко, шукаючи дешевого кредиту, люди потрапляють у пастку шахраїв. Завітавши до однієї такої «контори» з видачі швидких дешевих кредитів, що знаходиться в Кіровограді на розі вулиць Тарковського і Тімірязєва, ми зустріли заплакану жінку Олену. Вона скаржилася, що її чоловіка Михайла «кинули» на 3200 гривень. Чоловік хотів взяти у кредит 40 тис. грн.. Вже навіть вніс першу суму для його погашення й оплатив страховку. А врешті виявилося, що це чоловік заплатив за консультаційні та інформаційні послуги (не прочитав договору).

Сім’я Олени мала справу з ТОВ «Український прогресивний альянс» — організація-кредитор, яка нібито здійснює кредитування за програмами «Б.А.Н.К. ERSTE» та «VIP фінанс». До речі, «Б.А.Н.К.» — це абревіатура, яка розшифровується як «більш актуально, ніж кредит». При цьому «контора» використовує найменування відомого банку.

Суть «лохотрону» в тому, що клієнту теоретично мають дати так званий «кредит». Але насправді він просто вносить усю суму плюс відсотки, а тоді колись (може навіть років через 10) отримує свої гроші назад.

Людина, яка підписала договір, стає учасником певної умовної програми. Таких учасників по Україні дуже багато, адже філії «лохотронщиків» діють в усіх обласних центрах. Щомісяця клієнти зобов’язані сплачувати в фонд програми обумовлену суму, для погашення ще не виданого їм «кредиту». Коли у фонді накопичується певна сума (наприклад раз в місяць), засідає комісія, яка вирішує кому видати гроші. От тільки справжніх грошей ніхто не отримує. Для звітності і перевіряючих органів «кредити» видають своїм підставним особам. А звичайні люди заплативши перший внесок в кілька тисяч та не отримавши позики, розуміють куди вони потрапили. Часто, щоб не зв’язуватися з шахраями, ошукані люди просто дарують «конторам» ці гроші. Тим більше, що правоохоронці в таких випадках направляють людей до суду.

До цього додати, як кажуть, нічого. Насправді безплатним сир буває лише у мишоловці. Обурює інше: чому на діяльність таких фірм закривають очі правоохоронні органи й інші контролюючі організації?

На сайті LEX можна знайти чималий перелік таких фірм-любителів легкої наживи.

Тож, при бажанні отримати дешевий кредит уважно читайте документи, які вам пропонує підписати кредитор. Якщо не розумієтесь в юридичних тонкощах – обов’язково порадьтесь з юристом.

Володимир Кудря, юрист, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар