“Назар Стодоля” на кіровоградській сцені

Тріумфальною прем’єрою лицарської балади «Назар Стодоля» завершили черговий театральний сезон актори Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького.

Кіровоградці, яким пощастило потрапити на прем’єру найвидатнішого драматичного твору Тараса Шевченка, змогли оцінити високоякісну режисерську роботу від Євгена Курмана, насолодитися прекрасним музичним супроводом і вокальним супроводом п’єси. Отримали задоволення від розмаїття костюмів, оригінальних декорацій, запальних танців, бойових фехтувальних сцен, які захоплювали дух, та сучасних спецефектів, зокрема сцени «віртуального» зимового весілля, наповненої містикою та давньоукраїнськими ритуалами. А неперевершена і високопрофесійна гра акторів тримала глядачів в постійному тонусі, викликаючи шквал емоцій та постійні бурхливі аплодисменти.

Історія молодого козака Назара Стодолі, який до безпам’ятства закоханий в доньку сотника Хоми Кичатого Галю, в світлі сьогодення розкривається перед глядачами по-новому, набуває рис сучасності та переплітається аналогіями. Намагання жадібного сотника за будь-яку ціну отримати булаву і статус, породичавшись зі старим полковником, перекреслює слово честі видати доньку заміж, дане бідному Стодолі, який свого часу врятував його життя в бою. Бажання наживи штовхає Кичатого на інтриги, обман, підкуп і навіть спробу знищити закоханого козака.

Основні події відбуваються напередодні Різдва. Сотник Кичатий розробив підступний план, свати підкуплені, слуги отримали наказ нікого не впускати до хати, щоб не завадити. Галя впевнена, що свати, які переступили поріг домівки від її коханого і готова пов’язати рушники. Але раптом з’являється весела юрба колядників, серед яких Назар з вірним побратимом Гнатом Карим.

Далі події розвиваються швидко та емоційно. Сварка між Назаром та Хомою мало не переростає в бійку. Галя, вражена зрадою і підступністю батька, відмовляється від сватання. Вірна Кичатому, бо закохана в нього ключниця Стеха, готова на все, щоб допомогти своєму панові. Назар з Гнатом під час різдв’яних вечорниць, на яких молодь запально танцює і розважається, розробляють план викрадення Галі з батьківського дому і втечу на Запорізьку Січ. І знову на шляху закоханих стає зрада, яка мало не перекреслює все задумане… Проте, неймовірна сила кохання та високе відчуття лицарського кодексу честі і вірна побратимська підтримка долають ницість і підступність та з’єднують люблячі серця…

Після завершення вистави, вщент переповнений зал театру не вмовкав від бурхливих аплодисментів та овацій. Глядачі не втомлювалися дякувати за отримані емоції директору театру Володимиру Єфімову, головному режисеру і постановнику Євгену Курману, постановникам запальних танців та лицарських боїв, музичному супроводу і кожному акторові, хто був цього дня на сцені. Без сумніву, кропивничани достойно закрили сезон, подарувавши своїм прихильникам нове прочитання і бачення Великого Кобзаря.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар