Міський голова Новоукраїнки: «В єднанні наша сила!»

Новоукраїнка стала третьою в області, де люди прийняли рішення про створення об’єднаної територіальної громади. До Новоукраїнської міської громади приєднаються ще дві громади – Мар’янопільська та Сотницько-Балківська. Ініціатором та двигуном процесу об’єднання став міський голова Новоукраїнки Олександр Корінний. «Так далі жити не можна!», – переконаний міський голова. Він не боїться брати на себе відповідальність і потягнути цей локомотив за собою.

Піонери у децентралізації

«Рішення про об’єднання громад визрівало поступово. Ми спілкувалися з обласною владою, з Офісом реформ, з сільськими головами та депутатами, бо серед них не було єдності, і це нормальна реакція суспільства на будь-яку зміну. Але так, як ми сьогодні живемо, далі жити не можна. У нас функції держави і громади або дублюються, або накладаються. Скажіть, чому сьогодні сільська рада чи міська рада не можуть вплинути на процеси закриття шкіл, бо цим керує районна державна адміністрація. Держава повинна займатися обороною, вищою освітою, третім рівнем лікування. А громада, маючи наявний ресурс, – водопостачанням, школами, дитсадками, клубами. Для мене децентралізація – це жити за ресурсами, розумно і раціонально використовувати наявні кошти. Я бачу це так: громадяни обрали собі місцеву владу, а не їм хтось призначив з Києва, і самі на місці вирішують, як вони будуть утримувати школи, первинну медицину, дитсадки, клуби, ФАПи. Сьогодні у нас 3 дитячі садочки, у  яких міська рада виплачує заробітні плати з міського бюджету, харчує дітей, оплачує комунальні послуги, але завідуючу дитсадком призначає відділ освіти РДА. Це правильно? Відповідальність повинна бути разом з ресурсами. Держава повинна дати кошти і мати можливість перевірити їх використання. Є порушення – до відповідальності», – вважає міський голова Олександр Корінний.

На думку експерта з питань децентралізації Олександра Солонтая, поки що законодавство щодо децентралізації не досконале, але саме зараз у громади є шанс стати незалежними, фінансово самодостатніми. І найголовніше, що чим більше буде створено громад, тим незворотнім буде процес децентралізації. Чим швидше відбудеться об’єднання громад, тим скоріше почне розвиватися село.

Місто , що швидко розвивається

Міський голова Олександр Корінний завжди відкритий для журналістів. Минулого року Новоукраїнка приймала журналістський фестиваль «Осінні зерна». Журналісти відзначили,  що Новоукраїнка – це приклад сучасного районного центра, що швидко розвивається.

“В єднанні сила” – саме такий девіз обрали для себе мешканці Новоукраїнки. І тут єдність проявляється у всіх сферах. Тут активно працює громадська рада, кожне питання та проблема виносяться на обговорюється з жителями міста.

Тут шанують ветеранів другої світової війни. 26 ветеранів отримують тричі на рік допомогу від міської влади в рамках акції “Зірка пам’яті”. Пам’ятають про тих, хто сьогодні віддав життя за незалежність України, допомагають родинам загиблих та підтримують волонтерський рух.

На центральній вулиці Новоукраїнки розташовані усі визначні пам’ятники та пам’ятні знаки, тут розміщено стенд з фото усіх українців, які загинули на Майдані та фото військових, які не повернулися з російсько-української війни. До речі, на центральну вулицю Новоукраїнки перенесено усі пам’ятники та пам’ятні знаки, місцеві називають це місце Алеєю Слави.

 

Мовою цифр:

Протягом 2011-2016 років на вулицях Новоукраїнки відновлено більше 350 ліхтарів вуличного освітлення.

Протягом 2013-2015 років на ремонт доріг з Державного та міського бюджетів виділено понад 2 млн. грн. Дороги у Новоукраїнці ремонтують капітально, а не ямково.

Проведено заміну покрівель у дитсадках «Берізка» та «Барвінок», каналізаційну мережу ДС № 5, закуплені пральні машини, електродуховки, ноутбуки та інше обладнання. Замінено на енергозберігаючі більше 50 % вікон та дверей у всіх дитсадках.

Встановлено більше 10 дитячих та спортивних майданчиків.

Замінено більше 2-х км. міського водогону, повністю замінено каналізаційну систему на селищі цукрозаводу.

Повністю погашено борги та припинено банкрутство міського житлово-комунального підприємства.

Проведено ремонт 10 покрівель багатоповерхових будинків.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар