Два роки Котенка

Майже годинне спілкування із міським головою Світловодська Юрієм Котенком з підбиття підсумків року, що минає, можна умовно поділося на три пункти – від гіршого до кращого…

Від найгіршого…

Отже, розпочали ми з негативу, запропонувавши панові голові розповісти про найбільші жалі, втрати, прикрості тощо року, що минає.

— Ми навіть уявити собі не могли, — зізнався наш інтерв’юер, — що цьогоріч так ускладниться фінансування. Понад два десятки проектів уже з готовими експертними висновками та іншою відповідною документацією, які, між іншим, були внесені до обласної Програми «Центральний регіон-2015», так і не було виконано. І кошти під них виділені. Та вони увесь час «зависали» на рахунках Держказначейства.

Якби не оці перепони, продовжив він, то, зокрема, вже би повним ходом капітально ремонтувався міський Палац культури – визнана пам’ятка архітектури і, безумовно, окраса Світловодська, яка нині загрозливо просідає. Було би відремонтовано значно більше міських доріг (сукупно – 138 кілометрів тутешніх автомагістралей чекають на покращення). Більш того, каже голова, навіть за ремонт вулиці Леніна дорожники все ще чекають розрахунку – вони отримали лише 20% обумовленої плати за цю роботу, яку вони були вимушені виконувати за рахунок… власних обігових коштів.

Так і не вдалося приступити і до капітального ремонту адміністративної будівлі, у якої іржавий дах протікає. На наше запитання: а може не треба людей дратувати, згадуючи про «білий дім», Котенко заперечив – якщо головна будівля у плачевному стані, то тоді ці ж люди скажуть, мовляв, як такі керівники місту лад дадуть, коли головна адміністративна споруда «на ладан дихає». Також, через цю кляту бюджетну «дієту» міському голові все ще не вдається виконати одну із своїх передвиборчих обіцянок – ледь не в кожному дворі звести по дитячому майданчику. На папері-то, каже він, грошей чимало, а от «оживити» їх далеко не завжди виходило у цьому році.

… До найкращого

До очевидних удач і здобутків 13-го року міський голова зараховує успішне просування міської «освітлювальної» Програми на 2010-15 роки. Цьогорічні 200 тисяч бюджетних гривень уже освоєно. Що світловодці можуть бачити, у повному розумінні, на власні очі. Роботи ці триватимуть і у наступному році. Що ж до ремонту доріг, то тут, попри обов’язкові тендерні процедури, що затяглися ледь не до середини року та згадуваний вище брак фінансування, вдалося зробити чимало – і капітальний ремонт Богдана Хмельницького, і відрізку «ленінської», і ямкові ремонти на інших вулицях. Також ось-ось розпочнеться реконструкція проблемної вулиці Вадима Бойка, асфальтове покриття якої щоразу змивається бурунами дощових вод – аби покласти цьому неподобству край, вирішено замість асфальту покласти тут залізобетонні плити.

В освітній сфері – завершилась комп’ютеризація усіх шкіл міста. Від цього року кожна з них обладнана відповідним класом. У сфері охорони здоров’я Котенко не міг не похвалитися модерновим діагностичним центром при клініці «Ай-Ер-Ес» – для мешканців міста відпала необхідність їздити діагностуватись до облцентру або деінде. А ще Світловодськ у цьому році успішно взяв участь у пілотному проекті, направленому на полегшення життя гіпертоніків… До кінця року, висловив сподівання Котенко, буде покладено край перманентним «бойовим діям» між міськими перевізниками і пільговими категоріями пасажирів – у завершальній стадії підготовка Меморандуму між владою, перевізниками і громадою, згідно якого автобуси до 17-ти посадкових місць безкоштовно возитимуть по два пільговика, а понад 17-ти – аж п’ятеро.

Відносно ж розвитку промислово-виробничої бази, то тут градоначальник аж ніяк не міг оминути ТОВ «Гермес-Трейдинґ», який цьогоріч на Лісозаводі звів грандіозні елеватор і річковий термінал, чим до невпізнанності (у хорошому розумінні цього слова) змінив вигляд і самого робочого селища. І взагалі, цю компанію Котенко вважає найбільшою інвестиційною удачею цього року, адже, окрім додаткових податкових надходжень та створення нових робочих місць, «Гермес-Трейдинґ» ще й щедрий соціальний партнер-меценат, особливо, коли це стосується різноманітних заходів та об’єктів для підростаючого покоління. Добрим словом згадав і інвестора із місцевих – Віктора Короля, який швидкими темпами будує потужне підприємство з переробки насіння «Гідросенд». Значні інвестиції також надійшли на реконструкцію Кременчуцької ГЕС. Все це безумовно позитивно позначиться і на міській казні, і на додаткових робочих місцях. А плавальний басейн, що щойно урочисто відкрився… Із усіх басейнів Кіровоградської області працюють лише два – у Кіровограді і у нас. І взагалі, підсумував свій «нарис» з цьогорічного позитиву міський голова, Світловодськ за рейтинговими показниками, які сукупно складаються з майже 30-ти пунктів, впевнено посідає друге місце.

Із ким і з чим зустріне Новий рік

Новий 2014 рік голова зустрічатиме, як завжди, дома у родинному колі. Перехиливши келих доброго коньяку під улюблену страву – холодець, приготування якого він не довіряє нікому, мер приповзе (він так і сказав, звісно, пожартувавши) на міську ялинку, де він, разом іншими виконкомівцями та депутатами, увіллються у новорічну гулянку. Цьогоріч вона буде доповнена ще й великим демонстраційним екраном.

Віталій Асауленко, спеціально для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар