Рибне місце

Легендарна довірливість українців часто повертається їм злом. Людина, яка обіцяла жителям села від оренди ставка лише вигоду, тепер в і поза очі називає їх дуже негарними словами…

Жителі Зеленого Компаніївського району тиждень тому звернулися із листом до низки інстанцій (ОДА, РДА, «Гарячої лінії» керівника області, обласного управління водних ресурсів) народного депутата Станіслава Березкіна та депутата облради Людмили Салоїд.

«Ми, жителі с. Зелене Компаніївського району просимо надати допомогу у вирішенні наболілого питання про щорічний спуск води зі ставка, уздовж берегів якого по вулиці Зарічній з № 1-16 , Набережній № 35-63 та Тельмана № 28-60, проживає більша частина населення, на приватизованих ділянках землі.
З 29 квітня 2009 ставок орендує Нарійчук Н.В., яка проживає в м. Кіровограді… Її довірена особа — Нарійчук С.Ф.
Після спуску води у жовтні-листопаді 2009 року без попередження мешканців села в криницях дуже знизився рівень води, а частина колодязів обміліли зовсім.
Жителям завдали моральних і матеріальних збитків, залишивши на зиму без води.
Рівень води в криницях не відновився, оскільки колекторний колодязь був частково зруйнований орендарем.
У жовтні-листопаді 2011 року при частковому спуску води зі ставка рівень води в криницях ще знизився. До зими колодязі обміліли, і жителі набирали по піввідра води зі сміттям.
Із настанням сильних морозів рівень води в ставку впав до критичного (45 – 50 см).
Охорона орендаря, щоб врятувати рибу, компресорами нагнітала тривалий час повітря під лід. Але навесні 2012 року риба, яка все-таки задихнулася, у великій кількості плавала уздовж берега.
Навесні 2013 року картина повторилася, тому що рівень води в ставку дуже низький.
9 вересня 2013 до Мар’ївської сільради надійшла заява від орендаря про спуск води в ставку для вилову риби . 10 вересня жителі Зеленого загальним рішенням зборів категорично висловили відмову про що є протокол зборів № 1 від 10.09.2013 року з підписами мешканців села (38 осіб).
За період з 2010 по 2011 рік була проведена робота з вивчення взаємозв’язку рівня води в колодязях і в ставку. Заміри підтвердили прямий зв’язок – падіння рівня води в ставку веде до спустошення колодязів, навіть тих, які були викопані в 1966 році і до екологічного втручання орендаря забезпечували жителів з їхніми господарствами водою. Матеріали проведеної роботи були зібрані і передані голові Мар’ївської сільради Грицаєнку В.А. з клопотанням про внесення змін до умов договору оренди п.29 – заборонити спуск води зі ставка. Зараз колекторний колодязь в жалюгідному стані – почали валитися стінки колодязя», — йдеться в листі.

Далі в ньому люди скаржаться на грубощі, погрози і навіть «заходи фізичного впливу» з боку охоронців. Людям не дають ні посидіти на березі, ні хазяйнувати поблизу ставка на власних ділянках.

З цього приводу 16 вересня у Мар’ївці (центральна садиба сільради, до якої входить Зелене) відбулися збори громади за участі першого заступника голови облради Людмили Салоїд. Люди, яких зібралося кількадесят, мали нагоду висловити своє обурення безпосередньо. Загалом усі їхні слова зводилися до викладеного у цитованому вище зверненні — більшість селян скаржилися саме на це.

З уточненого виділяється наступне. За словами жителів Зеленого, ставок орендується ще від 1990 року, але спуск робили лише один раз. До зливів «імені Нарійчука», впевнені вони, із водою в криницях було все гаразд. Після них, зауважують селяни, із малою батьківщиною символічно попрощалися лебеді, які до того облюбували собі місце.

Директор Зеленівської школи Галина Телька нагадала, що в розмовах із заленківцями Нарійчук бідкався: мовляв, не знав, до чого призведе спуск води у ставку. «Дайте довести діло до кінця, потім все буде нормально».

— Ми повірили. Дозволили провести наступного разу і «приспуск». І що далі? А потім він відверто заявив: «Я що — альтруїст!?», — згадала пані Валентина.

Ні, не такий. Зі слів селян, представник орендаря не раз заявляв перед теперішнім скандальним спуском: «Я зараз спущу, рибу заберу, а потім вам його подарую…» А нинішнього і попередніх сезонів навіть купатися дітям на ставку не давав. Цікаво, якої шкоди мальку риби (а зеленівці переконані, що цільовий договірний пункт «розведення малька» риби не виконується, бо зариблення ним ніхто з них не бачив) може завдати малеча!? Або ж рибалка з вудкою? Тим більше, що законодавство регламентує таке загальне водокористування.

До речі, визнають жителі Зеленого, їм бракує правових знань щодо оренди водних об’єктів. Бо ж закони виписані так, що пересічній людині від землі важко розібратися в них. Про це зеленківці і просять: надайте нам таку допомогу. Скажімо, є орендований ставок. Але його гребля (за терміном законодавства – «гідротехнічна споруда») наразі нічийна. З іншого боку — за її пошкодження несе відповідальність орендодавець — районна адміністрація — пояснила працівник обласного управління водних ресурсів Раїса Фоменко. Загалом, так склалося, пояснила вона, що переважна більшість таких об’єктів зараз нічийна — не перебуває на балансі жодного з органів влади чи відомств. Більш того, низка рішень обласної влади про інвентаризацію і не тільки таких споруд залишається на папері. Тим, хто із обласних чиновників не вірить у це, радимо завітати до якоїсь із РДА…

А на анонсований вересневий спуск із зеленівського ставка, сказала Раїса Фоменко, її установа дозволу не дала з огляду на відсутність низки погоджень — виконкому сільради в тому числі (проте, за її словами, пан Нарійчук через це збирається судитися…). А ще ж є низка більш специфічних норм: допустимий рівень товщі води при спуску із водойми тощо.

Цілком логічно, що з цієї правової необізнаності користуються чимало орендарів водойм. Та чи морально до сільських трудяг в сучасній Україні застосовувати цю «шпарину».

Помічник народного депутата Станіслава Березкіна Андрій Малик звернув увагу ще на один моральний момент.

— Якби орендар поводив себе із громадою села адекватно, не по-хамськи, то проблему можна було б вирішити, — сказав він на зборах громади сільради. — По-людськи — то по-людськи. А так – конфлікт.

Депутат облради, перший заступник її голови Людмила Салоїд, підводячи попередні підсумки сходки зазначила, що провести черговий спуск постараються не дати. Більш того, аби зменшити шанси на подібні конфлікти у подальшому, людям підготують методичні добірки із законодавства стосовно оренди водойм, щоб вони були «підковані» і юридичного боку. Більш того, наступного дня аналізом договору оренди зеленівського ставу зайнявся юрист.

Після зборів того самого дня Людмила Салоїд зустрілася із головою Компаніївської райдержадміністрації Віктором Луценком. Той визнав, що про ситуацію в Зеленому знає. Підкреслив і те, що без офіційних дозволів ніхто спускати воду не буде. Тож, мовляв, проблеми наразі немає. А про конфлікти із застосуванням фізичної сили в адміністрації немає жодного документа, які б дали привід для реагування. Приводом же для розірвання угоди про оренду можуть стати результати обстеження ставка, зокрема, греблі. І цим, запевнив Віктор Луценко, займуться невдовзі. Проте, зауважив помічник народного депутата Андрій Малик, зовсім не обов’язково розривати договір. Можна просто його змінити.
Зрештою, дійшли до спільного: за кілька днів за стіл переговорів в РДА зберуть ініціативну групу села, орендаря, сільського голову, юристів та Людмилу Салоїд. Тому шанс на уникнення «бунту» є.

Ідентичні «ставкові» конфлікти в області відбуваються регулярніше, ніж раз на місяць. Цілком очевидно — проблема хронічна. То може варто владам усіх рівнів області нарешті виробити єдину тактику її усунення?

P.S. Редакція готова висвітлити точку зору орендаря або його представника.

Ігор Крушеніцький, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар