Ноутбук для армії: яким він має бути?

Сучасна армія – це не тільки танки, літаки та артилерія. Більшість військової техніки має електронне управління, а рівень її цифровізації постійно підвищується. Але якщо в штабах та тилу ще можливе використання стаціонарних ПК, то в польових умовах мова йде тільки про ноутбуки. І не прості, а спеціалізовані. Приклад такого мобільного гаджету – ноутбук Dell Latitude Rugged Extreme.

Головні особливості

Зовні ноутбук більше схожий на валізу, він досить товстий і важить 3.8 кг. Корпус вироблений зі сплаву магнія: крім відмінних характеристик по міцності, він здатен гарно поглинати різноманітні коливання.

Рівень захисту відповідає стандарту ІР65. Це означає, що гаджет не боїться пилу та роботи під дощем. Дійсно, всі роз’єми герметичні, прикриті заглушками та їх не так просто відкрити. Клавіатура теж не боїться розлитого чаю чи пива, як і монітор. Останній, до речі, може повертатись на 180 чи 360 градусів, в залежності від модифікації. Тут навіть у фронтальної камери є своя засувка.

Оскільки це модель для використання в екстремальних умовах, заміна акумулятора тут відбувається просто і максимально швидко, без необхідності возитись з викруткою. Крім практично повного набору портів та інтерфейсів, Dell Latitude Rugged може бути оснащений модулем GPS в парі з зовнішньою антеною.

А от тачпад тут не дуже зручний. Тому сенсорний дисплей та стилус можуть добряче виручити при роботі в справжніх екстремальних умовах.

Автономність

Ємність літій-полімерного акумулятора складає 8550 мА·ч. Якщо завантажити ноутбук на повну, він пропрацює трохи більше 3 годин. В звичайних умовах час автономної роботи удвічі більше, 6 з половиною годин. При виконанні простих задач на кшталт роботи з текстом батареї вистачить на 8-9 годин.

За потреби можна придбати для цієї моделі й більш потужний акумулятор.

Залізо

В Dell Latitude Rugged Extreme встановлюють процесори Core-i3/i5/i7 з інтегрованим відеочіпом HD Graphics 4400/5000. Об’єм ОЗУ – 8 або 16 ГБ. Цього достатньо для комфортної роботи більшості програм, за виключенням особливо вибагливих до обчислень (важкі ігри, рендерінг відео).

Аналоги

Ноутбуки для роботи в екстремальних умовах є у декількох виробників. Так, Panasonic має серію захищених гаджетів Toughbook, у Toshiba є лінійка Tecra зі схожими характеристиками. Маловідомий бренд Getac, який якраз спеціалізується на виробленні електроніки, здатної працювати в екстремальних умовах, також має кілька захищених моделей.

Висновки

Як бачимо, для військових (і не тільки) вибір ноутбуків, здатних працювати в особливо тяжких умовах, невеликий. Вони недешеві, близько $3000. Більше того, практично всі відповідають одним й тим самим стандартам (MIL-STD-810G, MIL-STD-461F, IP), тому й відмінностей між ними небагато.

Якщо вам потрібен девайс, з яким можно у «вогонь та воду», то можете обрати собі такий варіант. Для інших випадків навряд чи вам варто придивлятись до цієї категорії ноутбуків: вони важкі та не зручні в роботі. До того ж в продажу є недорогі моделі з захистом клавіатури.

Для роботи в справді екстремальних умовах такі прилади дійсно просто незамінні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар