За якими характеристиками потрібно підбирати підйомник для СТО

Для отримання доступу до важливих вузлів автомобіля потрібно його підняти. З цим завданням справляється такий вид обладнання, як підйомник для СТО. З його допомогою здійснюється підняття транспортного засобу на висоту, комфортну для виконання діагностичного огляду та ремонту. Враховуючи вагу машини, до підйомного обладнання висуваються особливі вимоги щодо безпеки та функціональності.

На що звертати увагу, підбираючи підйомник

Підйомне обладнання представлене в широкому асортименті, залежно від конструкції, типу приводу та способу управління. Але існує ряд параметрів, які відрізняють підйомники один від одного і мають значення при виборі агрегату.

При виборі пристрою важливо враховувати:

  • Вантажопідйомність – визначає, яуа вагу автомобіля може підняти агрегат. Для легкових машин вона становить півтори-дві тонни, для позашляховиків потрібен підйомник з показником сім-дев’ять тонн, а вантажних – понад десять.
  • Висота підйому – вказує, на якому рівні від підлоги можна зафіксувати транспортний засіб. У стандартному виконанні – від півтора до двох метрів, для обслуговування автобусів та мінівенів використовуються пристрої з параметрами на рівні чотирьох-п’яти метрів. Враховується як максимальна, так і мінімальна висота підйому через можливість обмежувати умови експлуатації пристрою.
  • Швидкість підйому – позначається часовим відрізком, протягом якого здійснюється повне підняття автомобіля. Також це впливає на продуктивність обслуговування клієнтів СТО.
  • Споживана потужність визначає економічність використання підйомного обладнання. У стандартних моделях становить 6-10 кВт, а в багатотоннажних пристроях сягає 20 кВт.
  • Конструктивні особливості – впливають на простоту експлуатації, продуктивність та вимоги до встановлення. Бувають одностійкові, двостійкові, чотиристійкові, плунжерні та ножичні підйомники.

Також функціональність підйомного обладнання визначається типом приводу. За цим критерієм існують електрогідравлічні, електромеханічні та пневматичні пристрої. Як правило, СТО, що спеціалізуються на наданні широкого спектру послуг, поповнюють арсенал технічного оснащення декількома різновидами підйомників з установкою на різних ділянках робіт.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар