Як правильно вибрати насіння соняшника та кукурудзи

© Freepik

Від правильності вибору насіння соняшника та насіння кукурудзи залежить якість і кількість врожаю. Гарним рішенням буде зробити вибір на користь гібридів, які мають низку переваг: відмінну стійкість до погодних умов, швидке проростання та чудовий смак. Придбати насіння не складе особливих зусиль, оскільки зараз його можна замовити не виходячи з дому в інтернет-магазині аграрної продукції. Водночас перед покупкою варто розібратися у тому, як правильно вибрати насіння соняшника і кукурудзи.

Як зробити вибір на користь якісного насіння кукурудзи

Загалом є декілька видів кукурудзи, яка вирощується з огляду на певні цілі – для виробництва консервів, попкорну, круп і так далі. Кожен вид цієї культурної рослини має різні сорти, які відрізняються між собою унікальними особливостями. Отож, щоб отримати максимальний прибуток, краще вибирати насіння гібридних сортів. Багато сільгоспвиробників роблять вибір на користь цукрової кукурудзи, оскільки вона має цілу низку переваг та унікальні особливості:

  • дозрілі зерна характеризуються високим ступенем вологовіддачі;
  • стійкі до різних захворювань і комах-шкідників;
  • мають високу стійкість до зовнішніх факторів, зокрема посухи та різких перепадів температури.
virgil cayasa SqcCFwIT 7U unsplash
© Unsplash

Вибравши якісне насіння для посіву, можна домогтися не лише високого врожаю, а й знизити витрати на препарати для захисту рослин. Проте купити посівний матеріал – це одна справа, а крім того потрібно ще обрати оптимальну технологію вирощування, характерну для того чи іншого сорту кукурудзи.

Підбір насіння соняшнику

Найкращим варіантом буде звернути увагу на насіння соняшника, яке вийшло в результаті першого покоління при схрещуванні різних сортів. У насіння, виведеного таким шляхом, є посилені материнські переваги, які мають тенденцію слабшати в другому, третьому та наступних поколіннях. В українських селекційних компаніях здійснюється виробництво насіння першого покоління, яке надходить на внутрішній і зовнішній ринок ряду зарубіжних країн. Сільгосппрацівники виділяють високу продуктивність насіння соняшнику першого покоління, а саме:

  • швидке зростання;
  • дозрівання;
  • смакові якості.
daniel chekalov sFnAAPenaAA unsplash
© Unsplash

Крім того, гібридне насіння дає високий урожай у різних кліматичних умовах та типах ґрунту. Так само гібриди стійкі до різноманітних захворювань. Всі ці переваги змушують багатьох виробників робити вибір на користь гібридів соняшнику.

Таким чином ми з’ясували, щоб домогтися якісного врожаю, найперше варто приділити увагу вибору насіння. На сьогодні є велика кількість сортів соняшнику і кукурудзи, а значить є великий вибір посівного матеріалу. Чимало фахівців з вирощування культурних рослин рекомендують вибирати для посадки насіння-гібриди першого покоління, так як вони мають низку переваг, наприклад, швидко сходять і дають гарний урожай.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар