Обленерго відсудило в України 95 євро

«Кіровоградобленерго» виграло суд у Страсбурсі проти України і відсудило в держави компенсацію в розмірі 95,67 євро.

Про це пише «Закон і бізнес».

Держава не може зобов’язати приватні компанії надавати пільгові послуги без належного відшкодування їх вартості. Такий висновок зробив Євросуду у справі «ПАТ «Кіровоградобленерго» проти України».

Спір між компанією-электропостачальником і суддею З. виник ще в жовтні 2004 року. Служитель Феміди оскаржив у Ленінському районному суді м. Кіровограда неправомірне, на його думку, знеструмлення квартири. Суд задовольнив позов і постановив відновити електропостачання, скасував заборгованість у розмірі 668,93 грн. і стягнув з компанії в інтересах судді 1000 грн. моральної шкоди. Апеляційний суд Черкаської області та Верховний Суд залишили рішення без змін.

Обленерго спробувало отримати відшкодування вартості наданих послуг. У позові, який був поданий до Господарського суду м. Києва, компанія вимагала від Апеляційного суду Кіровоградської області та Державної судової адміністрації відшкодувати заборгованість судді З. і раніше присуджені кошти, аргументуючи ці вимоги тим, що обов’язок компенсувати втрати від пільгового тарифу за електроенергію для суддів покладено на державу.

Однак у судовій інстанції дійшли до висновку, що в державний бюджет на 2003-2005 рр. не передбачалися кошти на компенсацію вартості наданих суддям комунальних послуг, а ДСАУ не може самостійно (без наявності відповідного бюджетного призначення) здійснювати платежі з бюджету. З такою позицією погодилися всі вищі інстанції: Київський апеляційний господарський, Вищий господарський та Верховний суди.

Аналогічною була доля і всіх позовів компанії до інших суддів щодо стягнення коштів за електроенергію в повному обсязі. Відмовляючи в їх задоволенні позову, суди посилалися на те, що «матеріальне забезпечення як складова незалежності суддів не повинна залежати від державного бюджету».

Крапку в суперечці поставив ЄСПЛ. Спираючись на п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та ст.1 Першого протоколу до неї, в Страсбурзі звернули увагу України на ту обставину, що держава порушила право компанії на вільне володіння своїм майном. Адже енергопостачальник зобов’язаний був надавати суддям частину своїх послуг безкоштовно, а держава не передбачила відповідний механізм відшкодування.

Український Уряд не став оскаржувати прийняте рішення. Воно набуло статусу остаточного. Тепер компанія отримає 95,67 євро в якості відшкодування матеріальної шкоди. Інші вимоги обленерго Євросуд відхилив.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар