“Взяти до відома”. Обласна рада відповіла на петицію Театру корифеїв

Під час сьогоднішньої сесії, 6 жовтня, депутати обласної ради розглянули петицію стосовно призначення директора-художнього керівника Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. Кропивницького.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Під час обговорення слово мав депутат Сергій Гриценко. Він звернувся до голови обласної ради Юрія Дрозда:

“Зрозуміло, що питання вже вирішене, але для мене це принципово.

Я пам’ятаю сесію, коли знімали попереднього голову обласної ради і один із закидів до нього був про те, що він призначав керівників односібно без рішення сесії. Тоді ви казали, що питання буде винесене на розгляд депутатів. Але якимось дивним чином через три-чотири місяці ви одноосібно призначили керівника цього закладу, створивши незрозумілу ситуацію для кропивничан та колективу театру.

З яких причин вами було прийняте таке рішення, яке заперечує вас самих і наскільки воно законне?”, – запитав Гриценко.

У відповідь голова обласної ради повідомив, що виконав рекомендації комісії обласної ради з питань власності.

“Я вважаю, що ми провели цей конкурс законно. Протягом 60 днів відповідно до закону “Про культуру” я мав оголосити рішення цього конкурсу, я виконав цю норму закону”, – відповів Юрій Дрозд.

У результаті депутати проголосували за таке рішення:

 "Відповідно до статті 23-1 Закону України “Про звернення громадян”, пункту 3.14 Регламенту Кіровоградської обласної ради, рішення постійної комісії обласної ради з питань власності від 15 вересня 2023 року № 394 “Про розгляд петиції Юлії ТРОФІМОВОЇ”, обласна рада вирішила: Петицію Юлії Трофімової взяти до відома".

Нагадаємо, після того, як на початку літа тодішній директор театру В`ячеслав Вандрашек оголосив, що голова обласної ради і його приближені примушують Вандрашека піти з посади, у Кропивницькому збурилася громадськість.

Актори влаштували мирний мітинг на Театральній площі на підтримку свого директора. Їх підтримала Національна спілка театралів України і Міністерство культури. А сам голова обласної ради Юрій Дрозд обіцяв зважити на думку колективу при вирішенні цього кадрового питання.

Колектив театру зареєстрував петицію, у якій закликав голову і представників облради припинити політичну атаку на театр. За місяць петиція набрала необхідну кількість голосів. Це мало б зупинити процес звільнення-призначення директорів театру. Адже за процедурою спочатку обласна рада мала б розглянути петицію, а потім приймати рішення.

Проте, попри існуючий алгоритм дій, голова обласної ради все ж оголосив конкурс на посаду директора театру і провів його. У конкурсній комісії не не було представлено жодного митця з Кіровоградщини.

Безпосередньо під час конкурсу журналісти видання “Пульс” помітили, що на початку засідання голова комісії Сергій Васильєв користується документом, у якому заздалегідь написані результати голосування, зокрема “ПРОТИ – 0“; “УТРИМАЛИСЬ – 0”.

Після цього представники Кіровоградської обласної ради вручили В’ячеславу Вандрашеку розпорядження голови облради Юрія Дрозда про звільнення з посади, а колективу представили нового керівника – киянина Сергія Корнієнка.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар