“Застрягли в 90-х” – директор театру корифеїв про тиск з боку обласної ради

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Директор обласного театру В`ячеслав Вандрашек зібрав пресконференцію, під час якої розповів про досягнення театру за минулий сезон та, не зважаючи на значні успіхи, тиск з боку обласної ради.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Призначення, як вихід з кризової ситуації

Вячеслава Вандрашека призначили на посаду директора обласного театру 3 грудня 2022 року без конкурсу. Таке рішення тодішній голова облради Сергій Шульга прийняв через складну ситуацію навколо театру: оголошений конкурс кілька разів зривався, навколо нього плелися політичні інтриги, а заклад тим часом був без керівника.

Тому Шульша, користуючись таким правом, самостійно призначив нового директора на час воєнного стану, а по закінченні його мали б переобрати відповідно до чинного законодавства, шляхом оголошення нового конкурсу.

Доти Вандрашек жив у Херсоні і працював головним адміністратором Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша. Він має значний управлінський і акторський досвід, зокрема, в організації потужного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії». Маючи вибір, куди вивезти родину з окупації і де працювати за фахом, він спинився на Кропивницькому.

Читайте також: Нова доба Театру Корифеїв або Що несе нам вітер з Херсонщини

Як змінився театр

За один театральний сезон під керівництвом Вячеслава Вандрашека кропивницький глядач побачив шість грандіозних прем’єр, дві нових концертних програми, кілька мистецьких проекти спільно з Музеєм мистецтв. Такого не було років… Такого взагалі ніколи не було в обласному театрі.

Рекордсменом з переглядів стала вистава “Ханума”, яку показували десять разів (один з яких у Черкаси) і з дев’ятьма аншлагами. Глядачі навіть просилися дивтися стоячи за відсутності вільних мість у залі.

Спектакль “Заборонений” за мотивами книги про життя і смерть Василя Стуса з великим ажіотажом показували у Кропивницькому, готуються до гастролей Україною – запрошення надходять з різних міст.

“У червні зазвичай небагато глядачів. Але ми удвічі перевершили кількість планових показників і за відвідуваністю (50 тисяч глядачів проти 26 минулоріч) і за кількістю зіграних вистав (166 проти планових 86) і це в умовах активної війни. Такі досягнення – заслуга акторів, які почали викладатися на повну” – розповів Вандрашек.

Зараз театрали працюють над новими проектами:

  • “Листи закоханих” – вистава на малій сцені, де двоє акторів проживуть перед глядачем усе життя – від дитинства до старості.
  • “Експеримент” – перша вистава за мотивами книги Олександра Жовни. Сам спектакль буде творчим експериментом для акторів, розрахованим дна аудиторію 18+
  • Комедія з репертуару Марка Кропивницького, над якою працює Євген Скрипник.
  • Премєра від відомого херсонського театрала Сергія Павлюка, присвячена 90-м роковинам Голодомору.
  • Новорічна програма для дітей з цікавими локаціями і фотозонами, створеними художницями театру.

У планах також за зароблені акторами кошти відремонтувати внутрішній дворик театру, осучаснити освітлення на театральній площі і облаштувати тут фотозони для туристів і місцевих.

“Ви молодець, але вам потрібно піти”

За словами Вячеслава, 7 червня його викликали в обласну раду і повідомили, що хоча він і добре працює, а театр помітно розвивається, та з посади треба піти. Представник обласної ради мотивував це тим, що Вандрашек “людина Шульги”. На це директор театру з посмішкою розповідає, що особисто познайомився з попереднім головою облради Сергієм Шульгою, коли вперше приїхав у Кропивницький і підписав контракт про роботу.

“Мені не сказали, що я роблю щось не так, чи я поганий керівник. Мені навпаки сказали, що все круто.

“Ви молодець, але вам потрібно піти”.

Чому?

“Тому що треба. Ти не наш” – переказує Вандрашек.

Він відмовився добровільно писати заяву на звільнення. Каже, з того часу на нього почався тиск. За роботу не тримається – альтернативу має в столиці та інших містах України. Але ситуація в Кіровоградщині його дивує й обурює.

“Ви розумієте, що таке два місяці жити під тиском? Навколо постійно якісь дивні речі відбуваються: документи то зникають, то з’являються. Перевірки якісь починаються.

Мене з КРУ перевіряли, нічого не знайшли. Ознайомили мене з актом – вони там таке понаписували! Я з цим не погодився. Акту на руки так і не отримав.

А знаєте, що потім з цією комісією сталося? Обласна рада її розпустила” – каже театрал.

“Застрягли в 90-х”

Серед причин, через які його намагаються позбутися, Вандрашек називає те, що театр нарешті почав заробляти і те, що він ставить забагато питань владі.

Значне зростання кількості глядачів (всі прем’єри проходять з аншлагами, квитки швидко розкуповують, доводиться навіть влаштовувати додаткові покази) призвело до того, що у театру з’явилися власні кошти, які директор вклав у ремонт. Зокрема замінили покриття і відремонтували коло (рухому частину) сцени, з якої раніше цвяхи стирчали, а актори ризикували якщо не пісковзнутися, то ногу проколоти. Замінили освітлення на сцені і в коридорах. Пофарбували підлогу, яка 14 років фарби не бачила. Відремонтували і вмеблювали всі гримерні, де роками не зачинялися вікна, а зі стелі крапала вода під час дощів. Придбали нові мікрофони і проектор для вистав.

photo-5341448786934878869-y

За словами Вандрашека, влада помітила ці зміни, тож виникла потреба у призначенні на його місце людини, яка буде “правильно перенаправляти кошти”.

“Так, в нього немає освіти, яка пов’язана з керівництвом театру. Але в нього є ФОП, де чітко прописано “Концертна та театральна діяльність”. Що можна робити? Трошки тому ФОПУ перераховувати” – пояснює Вячеслав.

Також зізнається, що у кропивницьких театралів найнижча в Україні зарплатня. З цього приводу він навіть звертався з листом до обласної ради, але чіткої відповіді не отримав.

Нещодавно від направив голові облради Юрію Дрозду і депутатському корпусу ще одного листа – з проханням пояснити свої дії щодо його звільнення попри відсутність порушень і претензій, про вчинення тиску, а також підготовку до оголошення конкурсу на посаду, яка не є вакантною.

‘Застрягли в 90-х’ – так він охарактеризував дії керівництва обласної ради.

Театрал переконаний, що нинішній голова в курсі подій, які розгортаються навколо театру, як і керівники фракцій, а от більшість депутатів, імовірно, не знають, що насправді відбувається в обласній раді і як вирішуються кадрові питання.

Доки Вандрашек чекає письмової відповіді на своє звернення, він відправив листи Президенту, СБУ і прокуратурі з прохання розібратися у законності дій облради.

“Ми йдемо в Європу. Хочемо вступити в НАТО. А тут – Кіровоградщина! Все!” – підсумував Вячеслав.

Голова обласної ради Юрій Дрозд так прокоментував ситуацію:

«Керівники комунальних підприємств, закладів і установ спільної власності області мають бути призначені за результатами конкурсів та голосування на сесії обласної ради. Цю позицію декларував ще перед обранням мене головою. Це стосується не лише театру, в якому, до речі, також оголошують конкурси на посади, і в цьому вбачаємо лише позитив, а й решти комунальних установ.

Наразі постійна комісія з питань власності рекомендувала проведення конкурсів на посади керівників семи закладів. Це справедливо, адже до конкурсних комісій будуть включені і представники громадськості, і представники трудового колективу. Кожен повинен мати право брати участь у конкурсі, презентувати свою програму розвитку тієї чи іншої комунальної установи та доводити своє бачення управління. На цьому також наголошував раніше. Така ж практика призначення на посади керівників є в інших областях, прикладом у Львівській, Волинській, Черкаській.

Ще раз наголошую, одноосібне призначення будь кого – це не про обласну раду».

Щодо решти тез театралів у бік обласної ради коментарів наразі не надходило.

“Не заважайте нам працювати” – кажуть театрали, які повністю підтримують свого керівника і разом з ним готові йти на головну площу міста – не мітингувати, а отримати відповіді на питання, чому театр придушують, коли він тільки почав розквітати.

Також театрали дякують за підтримку обласному управлінню культури, яке стало на їхній захист, коли зайшла мова про зміну керівництва театру.

photo-5341448786934878877-y

photo-5341448786934878871-y

photo-5341448786934878872-y

photo-5341448786934878873-y

photo-5341448786934878879-y

photo-5341448786934878884-y

Поширити:

Залишити коментар:

коментар