Близько півсотні мітингувальників вимагають відставки керівника Кіровоградгазу (ОНОВЛЕНО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Сьогодні, 12 грудня, під приміщенням ВАТ “Кіровоградгаз” зібралися на мирну акцію близько півсотні кропивничан, аби вимагати добровільної відставки голови правління установи Олександра Гладкого. До мітингувальників вийшов заступник керівника, який сказав, що коментарів не буде. Журналісти намагалися поспілкуватися із керівником Кіровоградгазу у його кабінеті, але заступник начальника підприємства переповів відмову начальника.

“Сьогодні ми зібралися тут, щоб припинити свавілля Олександра Гладкого, який своїми вчинками нахабно плює на інтереси громади. За його наказом у місті нещодавно сталася справжня “теплова диверсія”. Проблемні питання необхідно вирішувати цивілізованим способом перемовинами у кабінетах, а не шантажувати громаду і залишати її без тепла. Ми також чуємо заяви Кіровоградгазу, які погрожують відключити від тепла військову частину в Олександрії. Коли в країні йде війна – таке рішення може прийняти тільки ворог народу”, – розповів один із активістів Андрій Лаврусь.
У акції також беруть участь представники депутатського корпусу міської ради. Якщо Олександр Гладкий відмовиться від добровільної відставки, активісти кажуть, що підготують звернення до місцевої та обласної ради з проханням вимагати від НАК “Нафтогаз України” усунути цього керівника. Зокрема, сьогодні резолюцію про питання звільнення Гладкого передали депутату Олегу Краснокутському, аби той зачитав її на найближчій сесії міської ради міста Кропивницького. Кропивничан також закликають прийти для підтримки питання на сесію, яка відбудеться 21 грудня.
 
До журналістів вийшов чоловік, який назвався заступником керівника Кіровоградгазу. Спочатку не пропускав нікого до очільника, але потім представники преси таки зайшли всередину. Олександр Гладкий до журналістів так і не вийшов, але переповів слова керівника – що вся інформація буде озвучена під час прес-конференції і порадив журналістам прийти у прийомні години.

Нагадаємо, “газова війна” ВАТ “Кіровоградгаз” проти міської влади та кропивничан розпочалася на самому старті опалювального сезону.

Не дивлячись на те, що міська комісія з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на своєму позачерговому засіданні ухвалила розпочати опалювальний сезон 22 жовтня, у цей день тепло в домівках кропивничан не з’явилося. Через величезні борги кропивницьких теплових підприємств перед НАК “Нафтогаз України” ВАТ “Кіровоградгаз” відмовився подавати паливо на підприємства.

25 жовтня міська влада заявила, що у Кропивницькому були запущені в роботу усі котельні, крім найбільшої – Південно-Західної. Опалювати почали 534 житлових будинки із 797, що мають централізовану систему опалення.

Разом з тим, адміністрація ВАТ “Кіровоградгаз” звинуватило теплогенеруюче підприємство ДП “Кіровоградтепло” ТОВ “ЦНТІ УНГА” у несанкціонованому відборі природного газу з розподільних мереж і констатувало, що за ці об’єми блакитного палива підприємство заплатить за подвійним тарифом.

У відповідь на звинувачення “Кіровоградгазу”, “Кіровоградтепло” відповіло, що “старі” борги накопичуються не з провини підприємства. Зокрема, внаслідок несвоєчасної компенсації різниці в тарифах та багатомільйонної заборгованості населення й бюджетних організацій за централізоване опалення.

Станом на 6 листопада 2017 року заборгованість споживачів ДП “Кіровоградтепло” ТОВ “ЦНТІ УНГА” складає понад майже 158,5 млн грн.

24 листопада ВАТ “Кіровоградгаз” заявило, що з понеділка, 27 листопада, будуть відключені від газопостачання обидва теплогенеруючі підприємства Кропивницького. Того ж дня, представники міської влади на комісії з питань техногенно- екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій пообіцяли не допустити відключення теплогенеруючих підприємств, а заяву “Кіровоградгазу” назвали диверсією.

Ранком 27 листопада “Кіровоградгаз” припинив газопостачання до двох котелень на вулиці Шатила та Родимцева у Кропивницькому.

Того ж дня, відразу після засідання надзвичайної комісії Олександр Мосін відбув у відрядження до Києва в НАК “Нафтогаз України” для узгодження всіх юридичних аспектів забезпечення сталого постачання газу в опалювальний період на території Кропивницького.

Вже на ранок 28 листопада внаслідок шантажу керівництва ВАТ «Кіровоградгаз» у Кропивницькому без тепла залишилися 55 будинків, 2 садочки і школа.

Поки міський голова Кропивницького Андрій Райкович поїхав перемовини з керівництвом НАК «Нафтогаз України», аби вирішити ситуацію з теплопостачанням міста, ВАТ “Кіровоградгаз” припинило постачання палива для ще декількох котелень теплогенеруючих підприємств. Усього у Кропивницькому без тепла залишились 115 житлових будинків, 3 дитсадка, 2 школи та 2 ПТУ.

Зранку цього ж дня під приміщенням ВАТ “Кіровоградгаз” зібралося близько трьох десятків містян, які прийшли поговорити з керівництвом про відновлення газопостачання у котельні. Коли громадяни підійшли до входу, виявилося, що він заблокований людьми у зелених костюмах з бронежилетами та касках. У результаті штовханини, у якій одному з активістів порвали куртку, містянам таки вдалося зайти в середину.

Згодом з’ясувалося, що люди у зелених куртках, бронежилетах і касках були з приватної охоронної фірми. У результаті штурму приміщення декільком громадським активістам порвали одяг, а у двох були розбиті до крові руки.

А коли активісти застали на місці керівника Кіровоградгазу, то спитали коли підприємство відновить постачання газу на теплогенеручі котельні? На що Олександр Гладкий не зміг дати конкретних відповідей. Після цього його намагалися витягнути з кабінету. Зав’язалася штовханина унаслідок якої пошкодили скляні двері офісної шафи. Розбите скло розлетілося підлогою.

Цього ж дня, після штурму, бійок, пікетів та успішних перемовин керівництва міста у Кабміні та в НАК “Нафтогаз України”, з 14:00 почалося відновлення газопостачання на усі відключені “Кіровоградгазом” котельні.

5 грудня ВАТ “Кіровоградгаз” знову направило на адресу ДП “Кіровоградтепло” листи з вимогою до 8 грудня погасити у повному обсязі борги за спожитий природний газ. У разі несплати газовики погрожували знову припинити газопостачання котелень.

Зазначимо, що проти керівника ВАТ “Кіровоградгаз” прокуратура порушила кримінальну справу за підозрою у зловживанні службовим становищем.

Окрім того, на думку Олексанра Мосіна, взаємовідносини між постачальником газу та теплогенеруючими підприємствами носять суто господарський характер і мають вирішуватися у судах, а не шляхом відключення газу. А Ольга Довжук заявила, що погрози “Кіровоградгазу” припинити газопостачання деяким підприємствам області викликали здивування, адже ці суб’єкти господарювання взагалі не мають боргів за газ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар