Кіровоградські школярі власноруч зробили маки на безіменні могили учасників АТО (ФОТО)

Сьогодні, 22 квітня, учні 7-А та 7-Б класу НВО «ЗОШ І-ІІІ  ступенів № 24 – центр дитячої та юнацької творчості «Оберіг»» разом з працівниками Кіровоградського художнього музею виготовляли квіти маку, які перешлють у Старобільськ, де знаходиться безіменне кладовище загиблих бійців АТО. Військові, що загинули під Щастям та Старобільськом, поховані у 24 могилах. Захисники і досі лишаються неопізнаними… Всього кіровоградці відправлять на Луганщину 48 квіток маку – по дві на кожну могилу.

Як розповідає завідуюча відділом науково-просвітницької роботи художнього музею Олена Степанок, до всеукраїнської акції «Людина живе, доки її пам’ятають» кіровоградців залучив демобілізований боєць «Айдару» Микола Павлюченко, який минулого року разом із благодійним фондом Станіслава Березкіна “Добротвір” привозив у місто виставку «Евакуйована колекція старожитностей Слобожанщини».

Читайте також: У Кіровограді презентували унікальну виставку, яку айдарівець врятував з Луганщини ціною власного здоров’я

«Суть акції полягає у виготовленні квітів маку, які можна покласти до могил невідомих захисників вітчизни, що знаходяться у Старобільську, – розповідає Олена Валентинівна. – На сьогоднішній день 24 воїни, які загинули  під Старобільськом, на жаль, не ідентифіковані. У вересні 2014 року під Щастям та Старобільськом точилися запеклі бої. Місто тоді обороняли добровольчий батальйон «Айдар» та 80-та аеромобільна бригада. Микола Павлюченко таким способом вирішив зберегти пам’ять про безіменних військових, які захищали свій край».

Школа №24 охоче долучилася до ініціативи художнього музею. Навчально-виховний процес школа не переривала – маки учні виготовляли на виховній годині, яка проводиться щоп’ятниці на першому уроці.

«Ми вважаємо, що така акція дуже актуальна напередодні 8 і 9 травня – Днів Примирення. Важливо проводити паралелі між  усіма визвольними війнами. Перед тим, як почати виготовляти квіти, учням пояснювали, що маківка – це символ пам’яті. І не тільки теперішньої визвольної війни, а й усіх попередніх. Коли учні роблять такі вироби своїми руками, вони усвідомлюють, що це треба пам’ятати, що є герої полеглі у цих війнах», – розповідає заступник директора школи з навчально-виховної роботи Наталя Вельгун.

Школярі не скупилися на емоції після уроку: «Мені дуже сподобався цей урок. Я дізналася, як можна робити маки власними руками, – ділиться враженнями учениця 7-Б класу Дар’я Коваленко. – Я дуже багато думала про те, що ці маки поїдуть в АТО і таким чином, ми зберігаємо пам’ять як живих учасників війни, так і тих, хто загинув захищаючи нас».

Допомагали в реалізації акції швейне об’єднання «Мрія», ГО «Спільна дія», БО «Кіровоградський фонд соціальних гарантій учасникам та ветеранам АТО».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар