Кропивницький активіст позивається до суду, щоб захистити свої мовні права

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Фото зі сторінки у ФБ Дмитра Сінченка

21 лютого, в Міжнародний день рідної мови, координатор Кропивницької обласної філії ВО «Рух захисту української мови» Дмитро Сінченко подав позов до однієї з місцевих аптек, співробітники якої відмовились обслуговувати його українською мовою.

На думку активіста, аптека порушила цілий ряд українських нормативно-правових актів, які зобов’язують будь-яке підприємство надавати інформацію про свої товари чи послуги українською мовою.

«На жаль, порушення мовного законодавства у Кропивницькому – це норма. При чому, більшість порушників переконані у своїй правоті. Тому ми з однодумцями розпочали кампанію з моніторингу мовної ситуації у публічних місцях нашого міста, і там, де будуть виявлені кричущі випадки – будемо вирішувати проблему у тому числі за допомогою судів», – прокоментував свій вчинок Дмитро Сінченко.

Позов був складений активістами ГО «Незалежні», які мають багаторічний досвід успішного захисту мовних прав у судах.

Для довідки:

Відповідно до ст.15 Закону України “Про захист прав споживачів”, інформація про товар, роботу чи послугу повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Інформація споживачеві повинна надаватися згідно із законодавством про мови.

Відповідно до ч.1 ст.17 Закону України “Про захист прав споживачів”, – За всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами.

Ст.10 Конституції України вказує, що державною мовою в Україні є українська мова.Якщо ми глянемо у законодавство що регулює мовне питання у нашій країні, то відповідно до ч.2 ст.6 Закону України “Про засади державної мовної політики”, Українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України.

Відповідно до ч.2 ст.18 Закону України “Про засади державної мовної політики”, в економічній і соціальній діяльності об’єднань громадян, приватних підприємств, установ та організацій, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб вільно використовуються державна мова та інші мови.

Згідно Інструкції «Про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та громадського харчування» № 2 від 04.01.1997 р. меню складають українською мовою, та додатково (не лише, а додатково) іншою мовою, прийнятною для сторін.Для фірмових страв, назви яких для клієнта звучать загадково, доцільно розшифрувати в меню їх інгредієнти, та при можливості розмістити фото. Заборон на додаткову Інформацію в меню немає (лист Міністерства економіки України від 19.06.2006 р. N 91-28/233 «Про надання роз’яснень про застосування документів, якими регламентується робота закладів (підприємств) громадського харчування»).

Прес-служба РЗУМ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар