ОСББ Кропивницького залучили більше 400 тис. грн на утеплення будинків

Ілюстрація dniprograd.org
У період із 3 по 6 січня 2017 року, 5 ОСББ подбали про утеплення власних осель і стали учасниками програми «теплих» кредитів, залучивши 416 тис. грн на придбання різних матеріалів та обладнання для впровадження енергоефективних заходів у своїх багатоповерхівках.

Про це інформує сайт Кіровоградської ОДА.

Як бачимо, результати щотижневого моніторингу дії програми, який проводиться Держенергоефективності, свідчать, що попри зиму, холоднечу, свята та інші фактори, населення не зупинити на шляху до утеплення власного житла. Це дає підстави вважати, що програма стала не просто фінансовою допомогою на енергоефективні заходи, а й справжнім стимулом замислитися про енергозбереження, змінити поведінку і звички на енергоощадні та зробити необхідні кроки, аби споживати менше енергоресурсів, заощаджувати більше коштів сімейного бюджету і, при цьому, жити в комфорті.

Така активність ОСББ у святкові дні початку нового року дозволяє припустити, що у 2017 році програма буде такою ж популярною серед ОСББ, як і минулого року.

Так, за даними Держенергоефективності, у 2016 році ОСББ реалізовано 435 проектів з підвищення енергоефективності у багатоповерхівках, що у 2,2 рази більше ніж у 2015 році. На ці цілі ними залучено 61 млн гривень, що у 3,6 разів більше ніж у 2015 році.

Варто зазначити, що позитивний досвід участі у програмі у попередні роки надихнув деякі ОСББ у 2016 році звернутися за допомогою повторно і залучити в десятки разів більші суми кошти для проведення комплексної термомодернізації багатоповерхівок.

Чому ж ОСББ так приваблює участь в Урядовій програмі з енергоефективності? Секрет її успішності – механізм співфінансування, покладений в основу програми. ОСББ-учасники програми мають нагоду отримати з держбюджету щонайменше 40%-ву компенсацію коштів, залучених на обладнання та матеріали для утеплення будинку. Якщо в ОСББ є отримувачі субсидій, то вони гарантовано отримують збільшений розмір відшкодування – 70%.

Держенергоефективності звертає увагу, що окрім державної допомоги, чимало ОСББ можуть розраховувати й на додаткову компенсацію відсотків чи суми за кредитом від місцевої влади. В деяких областях та містах сума відшкодування з місцевих бюджетів складає від 20% до 50%. Це означає, що у деяких регіонах сумарний розмір компенсації суми коштів, залучених на термомодернізацію багатоповерхівки, може сягнути 70% і більше.

Крім цього, додатковими перевагами програми є відсутність корупційних ризиків: виключено потребу контактувати з чиновниками та відсутня можливість штучного завищення вартості енергоефективних товарів учасниками програми.

Важливо й те, що учасники програми не обмежені у виборі виробників чи продавців енергоефективних товарів, надавачів послуг і робіт з їх встановлення.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар