Все, що варто знати про нові правила призначення житлових субсидій

© np.pl.ua

Житлові субсидії призначаються за новими правилами. Що варто знати? Хто у зоні ризику? Як отримати допомогу на оплату житлово-комунальних послуг?

Про це кропивничанам і жителям області розповіли у черговому випуску програми “Лінія захисту” в ефірі обласної філії НТКУ.

Консультували телеглядачів: Надія Кримська, заступник директора департаменту соціального захисту населення Кіровоградської ОДА та Олена Михальченко, начальник відділу соціальної допомоги, грошових виплат та компенсацій департаменту соціального захисту населення Кіровоградської ОДА.

Відтепер українським сім’ям, в оселях яких приписалися нові жителі, скасовуватимуть автоматичний перерахунок субсидій та взагалі цю пільгу. Субсидії скасовуватимуть із наступного місяця після реєстрації нових мешканців. Аби отримувати пільгу й надалі, такі родини повинні звернутися для оформлення повторно.

Особам, які досягли 18-річного віку станом на 1 січня поточного року, офіційно мають нижчий за прожитковий мінімум дохід чи взагалі його не мають, навчаються на денній формі, автоматично в документах вписуватимуть, що вони мають щомісяця “віртуальний” дохід на рівні одного прожиткового мінімуму. Якщо особа віком від 18 років не навчається на стаціонарі вишів, не отримує соціальних виплат та не працює, то її середньомісячний “віртуальний” дохід автоматично визначатимуть на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму.

Для осіб, які перебували на строковій військовій службі, середньомісячний сукупний дохід визначатиметься на рівні половини прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи. Введенно нові спрощення щодо призначення субсидії учасникам АТО.

Єдиним обмеженням, що може стати підставою для відмови у призначенні субсидії, є одноразова покупка на суму 50 тис. грн. Змінюється принцип розрахунку обов’язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги при призначенні житлових субсидій. Він залежить виключно від доходів сім’ї. “Це індивідуально розрахований обов’язковий платіж, який залежить від доходу конкретної сім’ї. Обов’язковий відсоток платежу розраховується за встановленою формулою.

Зміни передусім торкнуться тих, хто тільки цього року вийшов на пенсію й має єдине джерело прибутку – пенсійні виплати. Всім пенсіонерам, які не працюють і не мають інших доходів, крім пенсії, і котрі звернуться за призначенням житлових субсидій з вересня цього року, при розрахунку розміру субсидії враховувати дохід не за весь минулий рік, а лише розмір щомісячної пенсії .

Поширити:

Залишити коментар:

коментар