Будівництво Смолінського заводу ядерного палива відкладається

Україна не змогла внести $42 млн в статутний фонд ПРАТ «Завод з виробництва ядерного палива» – емісію анулювали.

Про це повідомляє Forbes.

13-14 січня 2014 року у Києві відбулися загальні збори акціонерів ПРАТ «Завод з виробництва ядерного палива», на якому акціонери – український Держконцерн «Ядерне паливо» і російська компанія «ТВЕЛ» – прийняли рішення про анулювання емісії на $84 млн. із-за відсутності коштів українського акціонера. Прийнято рішення, що найближчим часом буде оголошена повторна емісія акцій для фінансування проекту. Інформацію Forbes підтвердив представник російської сторони, однак запевнив, що акціонери знайшли вихід із становища.

«Для продовження першочергових заходів і робіт в рамках проекту акціонери прийняли тимчасовий бюджет спільного підприємства на перший квартал 2014 року. Акціонерами СП знайдена формула, за якою заходи в рамках проекту будуть продовжені, нормальне функціонування СП буде забезпечено. Важливо забезпечити фінансування проекту до кінця зими, коли розпочнеться новий етап будівництва, пов’язаний із зведенням будівель та інфраструктури. Незважаючи на деякі складнощі, впевнені, що завод буде введений в експлуатацію чітко у відповідності з графіком – до кінця 2015 року», – заявив директор Департаменту по співпраці з країнами СНД і Східної Європи Паливної компанії «ТВЕЛ» Олег Григор’єв.

Під час наради міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що в бюджеті України на 2014 рік кошти на фінансування проекту передбачені і український акціонер СП виконає свої фінансові зобов’язання не пізніше лютого поточного року. Крім того, на сьогодні вже завершена експертиза проектної документації, найближчим часом очікується рішення Кабінету міністрів України по її підтвердженню. Проектанти приступили до розробки Робочої документації безпосередньо з будівництва.

Нагадаємо, 12 листопада 2013 р. Паливна компанія «ТВЕЛ» внесла 42 млн. доларів США для додаткової емісії акцій українсько-російського спільного підприємства ПРАТ «Завод з виробництва ядерного палива». Передбачалося, що додаткова емісія акцій повинна завершитися до кінця 2013 року. Для визнання емісії дійсною український акціонер СП – Держконцерн «Ядерне паливо» – повинен був внести аналогічну суму в СП до 31 грудня 2013 року.

За рахунок коштів цієї додаткової емісії повинні фінансуватися основні будівельні роботи на майданчику, що стартують у другому кварталі 2014 року, оплачувати рахунки за нестандартизоване обладнання, забезпечуватися повноцінне ліцензування проекту. Частину коштів необхідно виділити на розробку робочої документації та реалізацію соціально-значущих проектів в Кіровоградській області».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар