Помер український письменник, уродженець Кіровоградщини Сергій Плачинда

Учора, 8-го вересня, на 86-му році пішов із життя український письменник, публіцист і критик, член Національної спілки письменників України з 1960 р. Сергій Плачинда.

Про це повідомляє УНН з посиланням на дочку письменника Галину.

Сергій Петрович Плачинда народився 18 червня 1928 року на хуторі Шевченко (нинішня Кіровоградська область) у селянській родині. З малих років поєднував навчання в школі з роботою – спочатку токарем в механічних майстернях радгоспу, потім – працівником районної газети.

У 1953 році закінчив філологічний факультет Київського державного університету ім. Т. Шевченка. Навчався в аспірантурі Інституту літератури Академії наук УРСР, де працював потім.

Перші публікації Сергія Плачинди в республіканських виданнях з’явилися ще в 1947 році. У 1959 році вийшла в світ перша книга С. Плачинди – збірка оповідань і нарисів “Кам’яна веселка”, в яку також увійшла повість “Таня Соломаха”. Членом Спілки письменників України Сергій Плачинда став в 1960 році. У радянський період вийшло безліч художніх, публіцистичних та документальних творів письменника, біографічні Романи “Олександр Довженко”, “Ревучий”, “Юрій Яновський”, “Балада про Степняка”. Сергій Плачинда був упорядником альманаху “Довженко і світ. Творчість Довженка в контексті світової культури”.

Після здобуття Україною незалежності Сергій Плачинда продовжив активну письменницьку роботу. В цей період з-під його пера вийшов цілий ряд творів (“Словник давньоукраїнської міфології”, “Міфи та легенди Давньої України”, “Лебедия. Як і коли виникла Україна” та ін), які викликали неоднозначну оцінку у критиків, науковців та громадськості. Багато критикували автора за штучне завищення ролі України у світовій історії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар