Наркозалежні Кіровоградщини вимагають від ОДА грошей на дозу (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 21 липня, до Кіровоградської ОДА прийшли активісти спільноти людей Кіровоградщини, що вживають наркотики, щоб вшанувати пам’ять жертв війни з наркотиками та передати Петицію очільнику області. 

За словами однієї з активісток Вікторії Лінцової, метою акції є привернення уваги до проблеми війни з наркотиками та сприяння вирішенню проблем із наданням медичної допомоги наркозалежним.

У Петиції активісти вимагають від голови Кіровоградської ОДА Сергія Кузьменка політичної волі щодо вирішення проблем обмеженого доступу до лікування для наркозалежних у програмі замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), тобто збільшити кількість місць для “пацієнтів”. Окрім того, активісти вимагають розробити  стратегію подальшого фінансування ЗПТ із коштів обласного боджету після закінчення фінансування міжнародним фондом.

Довідка: Замісна терапія розглядається як один з варіантів лікування для наркозалежних людей, які фактично не можуть припинити вживання ін’єкційного наркотику, навіть якщо прагнуть це зробити.

Розширення програми, на думку активістів, необідне для того, щоб усі наркозалежні, які потребують підтримувальної терапії, могли отримати свою дозу. Наразі список очікування області налічує 39 наркозалежних. Активісти зазначають: “Відсутність доступу до лікування у ЗПТ сьогодні – це нові смерті завтра, бо люди, які не можуть потрапити у список через брак вільних курсів лікування ризикують померти від передозувань, ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів та інших наслідків нелегального наркоспоживання. Залежність від хімічних речовин – це не злочин, а  хвороба, і її необхідно лікувати. Те, що влада не розвиває програми зменшення шкоди, сприяє поширенню нелегального наркобізнесу. Якщо побільшає пацієнтів у програмі медикаментозної підтримки, автоматично поменшає клієнтів у наркоторговців. Це називається “стратегія зниження попиту на нелегальні наркотичні речовини”, яка є частиною національної політики щодо наркотиків”.

Окрім заяв та Петиції, активісти принесли до стін Кіровоградської ОДА плакат, на якому присутні написали імена своїх знайомих жертв війни з наркотиками та траурний вінок як вшанування їх пам’яті.

Із адміністрації до активістів вийшла заступник голови Кіровоградської ОДА Віта Атаманчук та зявила, що ця проблема не вирішується через відсутність чіткої суми, яку потребує дана програма: “Існує координаційна рада, яка курує питання наркозалежних області. На одному із засідань Вікторія Лінцова оголосила проблему: в них завершується фінансування програми лікувальної терапії з міжнародних фондів. Комісія прийняла рішення, що ОДА підтримує цю ініціативу, адже ми розуміємо важливість цієї програми. Активістам було запропоновано опрацювати питання з департаментом охорони здоров’я, що передує його поданню на розгляд сесії облради. Наразі ми не мали жодних розрахунків та клопотань до департаменту”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар