У Кіровограді вшанували пам’ять жертв політичних репресій (ФОТО)

День пам’яті жертв політичних репресій відзначили жителі Кіровограда. Пам’ять про жертв тоталітарного режиму вшанували ходою.ю мітингом та покладанням квітів до пам’ятного знаку „Борцям за волю України – жертвам політичних репресій”.

Урочистості розпочалися о 10.30 ходою від провулку Василівського (Кафедральний собор) до пам’ятного знаку «Борцям за волю України – жертвам політичних репресій», встановленого по вулиці Великій Перспективній (між будинком Апеляційного суду Кіровоградської області та лікарнею Святого Луки). На час проходження ходи, у якій взяли участь кількасот кіровоградців, рух по вулиці Великій Перспективній було тимчасово перекрито.

Під час урочистого мітингу виступали заступники керівників міста та області, наприкінці надали слово і відомому кіровоградському борцю з тоталітаним режимом

.

Під час свого виступу заступник голови Кіровоградської ОДА Віта Атаманчук заявила: “Ми маємо з вами вшанувати тих, хто протягом свого життя попри репресії несли свою проукраїнську позицію. Будьмо тими, хто несе свій прапор. Будьмо єдиними перед геополітичними загрозами”.

Заступник голови Кіровоградської обласної ради Іван Владов нагадав про 1200 томів списків репресованих та півмільйона кримінальних справ,що знаходяться в архівах: “Наші предки вистояли, спільними зусиллями відстоїмо нашу державу і ми”.

Голова Кіровоградського обласного Товариства політичних в’язнів і репресованих Віктор Полтавець зазначив: “Комуністичний режим ламав долі людей, знищував їх. Вже підписано закон про декомунізацію, наше спільне завдання – впроваджувати його”.

Відомий кіровоградський політв’язень, голова Кіровоградського обласного осередку Української Гельсінської Спілки Семен Сорока виступив останнім: “Українців знищували планомірно. Тільки офіцер НКВС Матвеєв особисто розстріляв понад 2000 українців. Коли прийшли німці, понад 50 жителів тільки села Лозоватки було розстріляно. Потім повернулася радянська влада, і знову почалися репресії. Народ України завжди себе захищав, і кіровоградці також не корилися тоталітарним режимам”.

Після урочистостей учасники ходи поклали квіти до пам’ятного знаку, на місці якого, залишається сподіватись, колись таки з’явиться пам’ятник жертвам політичних репресій.

Цього дня у Кіровограді приспущені Державні Прапори України на будинках і приміщеннях органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій обласного центру. Релігійні громади проводятьедуть 17 травня панахиди за невинно загиблими.

Міська влада звернулася до всіх керівників закладів відмовитися від проведення у День пам’яті жертв політичних репресій розважально – концертних заходів та спортивних змагань.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар