Кіровоградці побували у раю для книгоманів (ФОТО)

V міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», який стартував 22 квітня в Києві, зібрав весь літературний бомонд України. Книжкова виставка-ярмарок, у якій взяли участь більш ніж 150 видавництв, зустрічі з авторами, презентації проектів, дискусії, публічні інтерв’ю, читання, театральні перформанси та майстер-класи.

«Книжковий арсенал» — це справжній рай для всіх любителів книг, а особливо для студентів-видавців. Мало читати твори письменників, звісно ж, хочеться знати їх особисто, при тому всіх одразу. «Арсенал» виконує бажання.

Другий день фестивалю. За кілька метрів до будівлі «Мистецького Арсеналу» ми бачимо величеньку чергу охочих зайти всередину. Постоявши кілька хвилин, ми все ж потрапляємо на подвір’я, де в цей час відбувається чергова літературна презентація. На вході до приміщення беремо путівник по Арсеналу, аби знати, що, де, коли буде відбуватися (і, звісно, щоб не заблукати).

Від сцени літературної корпорації «Meridian Czernowitz», де періодично можна побачити то Сергія Жадана, то Ірену Карпу, то Юрія Іздрика, крокуємо залом. Біля стенду «Видавництва Старого Лева» скупчилось стільки людей, що нічим дихнути — в усіх горять очі, а на обличчях написано: «Хочу купити все, що лежить на прилавках». І поки ми минаємо стенд «Фонтану казок», де Іван Андрусяк продає книги власного видавництва, повз проходить письменник Дмитро Лазуткін. У цей час у «Кафе Європа» Андрій Любка розповідає про книгу «Акварелі». За кілька метрів від нас продають «добрі листівки», а ще трохи далі — відбуваються майстер-класи для дітей.

Накупивши книжок, ми, врешті, повертаємось до сцени «Meridian Czernowitz», де вже панує власна поетична атмосфера — «Поезія, вино та маца». Письменники, прості читачі, фотографи, журналісти, люди, які випадково потрапили на «Арсенал» — усі вони п’ють вино та спілкуються між собою.

Стендів кіровоградських видавництв знайти не вдалось, але кіровоградців усе ж зустріли. Окрім студентів-видавців та викладачів, які приїхали на «Арсенал», аби подивитись, послухати, скупити книги, до безпосереднього проведення заходів долучилась Ольга Кирилюк, доцент кафедри української мови КДПУ ім. В. Винниченка. Вона читала власну лекцію на сцені «Meridian Czernowitz». Здавалось би, що може бути цікавого в звичайній філологічній лекції? Насправді ж, все залежить від харизми оратора та обраної теми. Пані Ольга розповіла про нові модні нині словечка, на кшталт: «Кримнаш», «путінг», «намкриш»,  — та про те, як така лексика може стати зброєю — щоправда, лише психологічною, але й це вже непогано.

Потрапити на «Арсенал» — це хороша думка. А от найгірша ідея, яка можна прийти у вашу голову — це брати з собою значну суму грошей на такого типу події. Якщо вам здається, що ви хочете придбати лише одну книгу, то вже за кілька хвилин стане зрозуміло, що ви помилялись. І якщо ви збираєтесь провести на «Арсеналі» всі п’ять днів, то валіза ваша точно поважчає на кілька кілограм: книги, журнали, листівки, фото. А ще точно — нові знайомства та спогади.

Вікторія Гапоненко для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар